O fizičkom zdravlju dece se mnogo priča – otkako se rodi, roditelji ga redovno vode na kontrole kod pedijatra, kako bi se ispratio njegov razvoj. Mame i tate brinu i o ponašanju deteta, o njegovom obrazovanju, ali čini se da se daleko manje pažnje poklanja njegovom emocionalnom zdravlju, koje je jako važno. Emocionalno zdrava deca imaju jake socijalne veštine i mogu veoma dobro da se nose sa kasnijim izazovima u životu.

U nastavku pročitajte savete psihijatra dr Trajdipa Čaudrija kako da pomognete detetu da razvije emocionalno zdravlje.

1. Naučite ga da prepoznaje različite vrste emocija

Postoje različite emocije poput besa, sreće, tuge. Naučite dete da ih prepoznaje jer će ih sigurno doživeti. Mališan može da se oseti preplavljeno ovim emocijama tokom odrastanja, zato je važno da ga uverite da su one potpuno normalne.

2. Ne reagujte na njihov izliv emocija

Ne treba da reagujete kada vaše dete ima izliv emocija. Umesto toga, pokušajte da tada ostanete smireni, tako ćete mu više pomoći da nauči da kontroliše svoje emocije.

3. Naučite ga emocionalnoj regulaciji

Neke teške situacije, poput onih kada je dete preplavljeno nekim emocijama, prilika su da ga naučite emocionalnoj regulaciji. Ali, to možete tek kada se dete smiri. Tada se osvrnite zajedno na ono što se desilo i razgovarajte o posledicama emocionalnog izliva, piše healthshots.com.

4. Budite mu uzor

Dete najviše uči iz vašeg ponašanja, zato mu budite dobar uzor kada je u pitanju emocionalna regulacija.

5. Pohvalite ga za dobro ponašanje

Podstaknite dete na dobro ponašanje pohvalama, a istovremeno ga demotivišite da se loše ponaša. To će mu pomoći u procesu emocionalne regulacije.

6. Obezbedite mu siguran prostor

Dobro je da napravite neki siguran kutak gde će dete moći da se skloni kada se suočava sa jakim emocijama. To će mu pomoći da ih lakše prebrodi.

7. Razvijajte empatiju

Fokusirajte se na razvoj empatije kod vašeg deteta. To će mu pomoći da proceni emocionalno stanje drugih i da se ponaša u skladu sa tim, što će mu pomoći u razvoju emocionalnog zdravlja.

BONUS VIDEO:

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu TikTok/psychologywithdrana

(Yumama/N. Z.)