Svaki roditelj se trudi da svom detetu pruži najbolje i, koliko je to moguće, ulaže u "svetlu" budućnost svog deteta. Ali ponekad dobre namere ne vode uvek do uspeha.

Saznajte koje mame mogu da odgajaju buduće "gubitnike":

Tip 1: Fan mama - Roditelji koji od prvih dana života vide genija u svom detetu, ne štede na oduševljenim govorima i tokovima divljenja. Istovremeno, ne razmišljajući o proporcionalnosti bebinih laskavih reči i napora, takve majke samouvereno idu ka obezvređenju bebinih napora. Dakle, šta ako je sastav pun grešaka, a mama misle da dete ima talenta za pisanje? Šta je sa drugima? Da, oni su jednostavno ljubomorni i ne razumeju tako briljantan pristup, oštrinu misli i tako dalje. Po pravilu, takve "fanatične" majke sa velikim zadovoljstvom i nepokolebljivom upornošću govore rođacima, poznanicima, učiteljima, pa čak i slučajnim saputnicima o genijalnosti svog deteta. Divljenje i pohvale teku u beskrajnom toku, tako da će vremenom radna sposobnost deteta opasti, a potražnja za bezrazložnim "obožavanjem" će samo rasti. A ako rastući sin ili ćerka imaju pitanje zašto drugi izražavaju određene misli (očigledno drugačije od njihovih roditelja), onda će vas majka entuzijasta odmah podsetiti na nepravdu sveta. Bingo! Koncept "svi su oni loši i glupi, a ja sam genije, poseban" čvrsto je upisan u dečiju svest. Sa takvim prtljagom, bebi je obezbeđeno nezadovoljstvo sobom, nezadovoljstvo drugima, razvijen osećaj ogorčenosti i nepravde.

Tip 2: Uznemirena mama - Ovo je kategorija majki koje se manifestuju beskrajnim sumnjama i bezrazložnom anksioznošću. "Jesmo li sve uzeli? Da li ste ponovili sve formule? Verovatno niste mnogo učili – bili ste pomalo umorni na probi, šta ako sutra uopšte nećete moći da nastupite?" Za takve roditelje svaki poduhvat je osuđen na neuspeh i u svakoj akciji (uključujući i ideje/misli) svog deteta traže znake budućeg srama. Zahvaljujući alarmantnim pitanjima i predviđanjima buduće "katastrofe", detetovo samopoštovanje se smanjuje, on sam počinje da sumnja u sopstvene sposobnosti i postepeno sve više odbija bilo kakva takmičenja, rizike i inicijative. Tamo gde drugi primećuje nove mogućnosti za razvoj i rast, dete koje odgaja "uznemirena majka" vidi samo perspektivu razočaranja i grešaka, koje doživljava sa inertnom poniznošću. Zašto pokušavati da nešto promenite ako će i dalje biti loše?

Tip 3: Perfekcionistička mama - Nikada joj neće biti dosta: uspeha, truda, pa čak i pažnje sopstvenog deteta. I takođe - majka ovog tipa će uvek imati određeni ideal, koji, avaj, dete nikada neće moći da postigne! Takvi perfekcionisti imaju neverovatnu sposobnost da značajna dostignuća svog deteta svedu na nulu: na primer, sin ili ćerka su pobedili na sportskom takmičenju (za koje su trenirali čitavu godinu), jer će se "brižna" majka odmah setiti da je dete još uvek govori engleski sa dugim pauzama, a takođe zameni reči. U svakoj prilici, takva majka analizira uspehe bebe: stalno upoređuje dete sa decom svojih poznanika, njegovih kolega i prijatelja, a lideri su, kao što možete pretpostaviti, uvek drugi. Na taj način formira glavni kvalitet budućeg gubitnika - ne dozvoljava detetu da se oseća sposobnim za uspeh, da se oseća uverenim u svoje talente i veštine. Čak i ako beba uspe da ostvari cilj svoje majke, ona će odmah podići letvicu, zahtevajući više. I ovaj uporni zahtev "brže, više, jače" od perfekcionističke majke nikada neće prestati.

Tip 4: Posesivna mama - Vođene ljubavlju prema detetu, ove majkeod malih nogu čine sve kako bi dete zaboravilo kako da veruje ljudima, razočaralo se u prijatelje i, kao rezultat, započevši odrasli život, izabralo društvenu izolaciju kao odbranu. To se dešava postepeno i vrlo nevino: majka pokazuje izuzetan stepen brige i pažnje, neprestano govoreći koliko voli svoje dete. Želeći sve najbolje svom detetu, "vlasnica-majka" je uvek nezadovoljna detetovim prijateljima i podseća ih na njihovu nepouzdanost: "Tebi je bilo teško, ko ti je pomogao – samo tvoja majka! Gde su ti bili prijatelji?" Podsetiće svoju rastuću ćerku da su svi momci potpuno lažovi, i da im je potrebna samo jedna stvar, a ona će svog sina tinejdžera plašiti sebičnim mislima devojaka.

Dakle, dete se vremenom sve više zatvara od "lažnog" društva i što više se vezuje za majku, koja sigurno neće izdati niti prevariti. Cilj je postignut: dete se pokazalo kao potpuni gubitnik, na kome može da nastavi da brusi svoje tiranske navike. Zato, pre nego što pomognete, zapitajte se: da li je to što ćete uraditi ili reći neophodno i važno za vas ili za dete? Na kraju krajeva, ponekad, pokušavajući da pomognete, možete naneti štetu i stvoriti kompleks.

BONUS VIDEO:

Majka vodi dete na povocu TikTok/ thesimplemum

(Yumama/T.A.S.)