Postoji dosta razloga zbog kojih se deca međusobno svađaju, ali to često ima uticaja i na ostale članove u porodici. Međutimbaš kao i ostala dečja posla i ovo je jedan iz kog bi trebalo nešto da nauče.

Naime, braća i sestre uče dosta toga zajedno. Oni uče kako da vole osobe u svojoj okolini čak i kada im se ne sviđaju njihovi postupci. Takođe se međusobno uče strpljenju, toleranciji, ljubaznosti i ono što je posebno važno, uče kako da reše konflikt.

Roditelji vrlo često pokušavaju da spreče svađu između svoje dece ne znajući da to može doprineti razvoju njihove ličnosti. Međutim ono na šta bi oni zaista trebali da obrate pažnju jeste rivalstvo, jer je ono bez sumnje uzrok loših odnosa između braće i sestara. 

Pogledajte nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da rešite ovaj problem između vaše dece.

1. Ne osuđujte ih

Pre nego što odlučite da uzmete ulogu sudije kako biste rešili problem između vaše dece, dobro razmislite. Onog trenutka kada roditelj odluči ko je u pravu, a ko je kriv, jedno dete će iz “igre” izaći kao pobednik, a drugo će biti ogorčeno. Stoga, biti sudija i nije dobra solucija. Važno je da oni sami shvate gde su pogrešili i da sami pokušaju to da reše kako bi jednog dana bili odgovorni i uspešni ljudi.

2. Pokrenite proces rešavanja problema

Ukoliko želite da vaša deca reše razmirice, potrebno je da im vi date smernice koje će im pomoći da sami pronađu rešenje. To treba da radite tako što ćete ih podstaći da izraze svoja osećanja koja su i bila uzrok svađe.

3. Objasnite im da ne bi trebalo da povređuju one koje vole

Kako deci ova poruka nije sasvim jasna, najbolje bi bilo da im kroz primer pojasnite. Na taj način ćete im im približiti kakva vrsta fizičkog ili psihičkog nasilja nije dozvoljena u vašoj kući.

4. Ne upoređujte vašu decu

Poređenje utiče loše na dete čineći da se ono oseća nevoljeno. Znajte da ga to neće ojačati. Zapravo, neka deca započinju svađu upravo zbog konstantnog upoređivanja, a neka postaju ozlojeđena i gube samopouzdanje.

5. Obratite pažnju na sposobnosti vaše dece

Svako dete zaslužuje da se oseća posebno zbog svojih sposobnosti ili talenata. Zato pomozite vašem detetu da radi na samopouzdanju tako što ćete pohvaliti njegov rad.

6. Čitajte knjige u kojima se opisuju odnosi između braće i sestara

Jedna od takvih je knjiga “Braća i sestre bez rivalstva”, autorke Adel Fabera i Elajne Mazlih, iz koje se može se dosta toga naučiti. U njoj se nalaze ilustracije koje prenose deci odličnu poruku. Ukoliko vam ta knjiga nije dostupna, postoji još pregršt dečjih knjiga gde je na prvom mestu ljubav između braće i sestara.