Svi smo opsednuti ranim razvojem dece: vodimo ih u klubove, angažujemo učitelje, kupujemo tone bojanki i priručnika. A u isto vreme, svakodnevno pravimo greške koje sprečavaju našu decu da se razvijaju pravim tempom.

Greška 1. Reći "ne može" sto puta dnevno - "Trčati kroz bare? To je zabranjeno!"; "Maziti psa? O, ne!" Svaka nerazumna roditeljska zabrana sprečava dete da istražuje svet u svim njegovim bojama i obeshrabruje radoznalost.

Greška 2. Stalno smišljajte aktivnosti za njega - Dete ima ožiljak: šta da radim? "Mora da trči i skače, da sve zgrabi, da udari noge…" - večni klasik o deci svih vremena. Avaj, nijedna idealna majka ne može da spreči padove i povrede malog dečaka. Šta učiniti ako nije bilo moguće ukloniti modrice, a dete je kao rezultat povrede ostalo sa ožiljkom? Čim završite sa crtanjem, odmah izvadite plastelin. A sledeći na redu je konstrukcioni set, kinetički pesak, kartice za razvoj govora... bebi sigurno neće dosaditi! Ali neće moći u potpunosti da razvije kreativno razmišljanje i inicijativu. Dajte bebi slobodno vreme i mogućnost izbora - neka odluči šta želi da radi. Bar ponekad!

Greška 3. Zabraniti mešanje u stvari "odraslih". Čak i novorođenčad umeju da čitaju emocije odraslih. Ako ste zbog nečega uznemireni, vaša beba će to sigurno osetiti. Objasnite bebi rečima da razume šta se dešava, pitajte za savet. Na kraju krajeva, razvoj deteta nije samo savladavanje različitih veština i sposobnosti, već i emocionalno usavršavanje. U vašoj je moći da naučite svoje dete prvim lekcijama saosećanja i date mu neprocenjivo životno iskustvo.

Greška 4. Zaštitite se od svega na svetu - Kod kuće možete stvoriti sterilno i potpuno bezbedno okruženje, ali će onda van stana dete biti apsolutno bespomoćno. Dozvolite svojoj bebi da u potpunosti istražuje svet - naravno, pod vašim nadzorom.

Greška 5. Previše hvalite svoje dete - Logika i kreativno mišljenje: razvoj deteta od 4 do 5 godina Došlo je vreme za aktivno formiranje moralnih kvaliteta i kreativnosti - ne propustite trenutak. Upravo se razvija kako će dete rešavati probleme i komunicirati sa ljudima kao odrasla osoba. Preterana pohvala može da se vrati. Prvo, vaša emocionalna reakcija može postati važnija za vaše dete od stvarnog rezultata. Drugo, dete koje se stalno hvali (čak i za neuspešne akcije) može prestati da teži najboljem.

Greška 6. Ne dozvolite da se donose odluke - Nemoguće je podići nezavisnu osobu u uslovima potpune kontrole. Dajte svojoj bebi bar malo slobode i pustite je da donosi odluke u jednostavnim stvarima. Koje cipele nositi za šetnju ? Treba li kupiti zelene ili crvene jabuke u prodavnici?

Greška 7. Predviditi sve njegove želje - Naravno, samo jednim pogledom možete odrediti šta dete želi. Ali neka govori! Beba do godinu dana može gestovima da pokaže šta mu treba. Oni koji su stariji pokušavaju da imenuju predmete slogovima, a zatim rečima. Budite strpljivi i primetićete kako brzo počinju da se razvijaju njegove komunikacijske veštine.

Greška 8. Zabranite svom detetu da dodiruje stvari odraslih. Pod vašim nadzorom, većina "odraslih" stvari ne predstavlja opasnost za dete, štaviše, ubrzavaju njen razvoj. Na primer, dugmad i novčići pomažu u poboljšanju finih motoričkih veština. A lonac i kutlača će biti odličan muzički instrument!

Greška 9. Ne verujte u snagu i mogućnosti deteta - Da li beba koja još nije naučila da govori peva ako čuje muziku? Pa šta, verovatno je povezano sa godinama. Da li vaša jednogodišnja beba pokazuje interesovanje za slova i brojeve? Još je rano da nauči da piše i broji! Trogodišnjak može da uradi 17 zgibova, ali niste spremni da ga vidite kao šampiona... Imajte vremena da primetite na vreme, intuitivno osetite određene sklonosti bebe i pomozite mu da ih razvije. Verujte mi: uz vašu podršku dete je sposobno za sve što poželi.

BONUS VIDEO:

Dvogodišnja devojčica sprema kolač TikTok/samacdonald

(Yumama/T.A.S.)