Majka dve devojčice, edukatorka za roditelje koju na Instagramu prati nešto manje od milion ljudi, Điđi, ima sjajne savete koji mogu da pomognu da vas mališani bolje slušaju.

"Jedna od lekcija koju sam naučila kao majka je da je mojoj deci veoma teško da slušaju moje instrukcije. Kada su mali, verbalna komunikacija često nije njihov primarni način komunikacije, jako su radoznali i žele da istražuju svoje okruženje, tako da je teško održati im pažnju. Sa tim na umu, pripremila sam nekoliko saveta koji će pomoći da deca bolje sarađuju", napisala je Điđi na Instagramu, a zatim podelila svoje savete.

1. Koristite "prvo, pa onda..." metodu

Umesto da kažete detetu da odmah obuje svoje cipele kako biste napokon mogli da izađete napolje, pokušajte ovako: "Prvo moraš da obuješ svoje cipele, pa onda možemo napolje".

2. Prilagodite se detetovom nivou

Điđi savetuje da čučnete, sagnete se ili se na drugi način fizički spustite na nivo deteta, kao i da mu se jasno obratite.

3. Umesto šta da ne radi, recite mu šta da radi

Mališani nisu baš mnogo poslušni kad im kažete: "Ne bacaj kockice!" Edukatorka za roditelje predlaže da umesto toga kažete detetu šta da radi: "Ako želiš da vežbaš bacanje, hajde da nađemo neko bezbedno mesto i uzmemo mekanu loptu".

4. Dajte mu izbor

Umesto da kažete: "Nema više igre, moramo odmah da idemo, čuješ li me?", pokušajte ovako: "Želiš li da se jurimo do kola ili da skakućemo kao zeke?"

5. Povežite se sa detetom

Budite zaista prisutni, povežite se sa detetom, sagledajte neku situaciju iz njegovog ugla, dajte mu do znanja da uvažavate njegova osećanja.

6. Pitajte dete za pomoć/dajte mu zadatak

Ništa neće dete motivisati na saradnju sa vama bolje od prilike da vam pokaže da je ono samostalno, nezavisno, da može da uradi nešto samo. Dajte mu priliku, možda oboje naučite nešto novo o sebi usput, ali naravno, birajte zadatak u skladu sa uzrastom deteta.

Điđi je na kraju objave istakla da se ovi saveti zapravo svode na to da vi kao roditelj budete smireni, da se povežete sa decom i pokažete empatiju.

"Ponekad je teško prihvatiti da vas dete ignoriše ili odbija da vas posluša, ali pokušavam da podsetim sebe da je dobro za njih da počnu da razvijaju svoja mišljenja i da vežbaju da kažu ’ne’".

BONUS VIDEO:

Dete ima napad besa u prodavnici TikTok/skye.wheatley.waugh

(Yumama/N. Z.)