U medijima se pojavila strašna vest da je dečak u selu iz okolone Vršca udarcima sekirom u glavu usmrtio 12 jaganjaca. Dečak je hospitalizovan u Kliničkom centru Vojvodine i zadržan na ispitivanju. Šta se događa sa decom koja zlostavljaju životinje? Zbog čega to rade? Da li su i sami žrtve zlostavljanje? Mogu li da odrastu u zlostavljače? Na ova pitanja odgovorila je psihološkinja Džoni Džonskon (klinički forenzički psiholog) za portal Psychology Today.

Od 1970-ih, istraživanja su dosledno prijavljivala okrutnost prema životinjama u detinjstvu kao prvi znak upozorenja kasnije delinkvencije, nasilja i kriminalnog ponašanja. U stvari, skoro svi počinioci nasilnih zločina imaju istoriju okrutnosti prema životinjama u svojim profilima.

Zašto bi neko dete maltretiralo životinju? Gde je granica između zlostavljanja (povređivanja, ubijanja) i toga kada dete nije svesno šta radi pa povuče mačku za rep?

Deca koja zlostavljaju životinje najčešće su bila svedoci ili iskusila zlostavljanje. Na primer, statistika pokazuje da 30 odsto dece koja su bila svedoci nasilja u porodici vrše sličnu vrstu nasilja nad kućnim ljubimcima. Zapravo, veza između zlostavljanja životinja i međuljudskog nasilja je toliko poznata da mnoge američke zajednice obučavaju socijalne službe i agencije za kontrolu životinja kako da prepoznaju znake zlostavljanja životinja kao moguće pokazatelje drugih nasilnih ponašanja.

Iako motivi okrutnost prema životinjama u detinjstvu nisu dobro istraženi, psihološkinja ističe da postoje različiti razlozi:

 1. Radoznalost ili istraživanje (tj. životinja je povređena ili ubijena u procesu pregleda, obično od strane mladog deteta ili deteta sa zaostatkom u razvoju)
 2. Pritisak vršnjaka (npr. vršnjaci mogu podsticati zlostavljanje životinja)
 3. Poboljšanje raspoloženja (npr. zlostavljanje životinja se koristi za ublažavanje dosade ili depresije)
 4. Se**ualno zlostavljanje
 5. Prisilno zlostavljanje (tj. dete je prinuđeno na zlostavljanje životinja od strane druge osobe)
 6. Vezanost za životinju (npr. dete ubije životinju da bi sprečilo da je muči druga osoba)
 7. Fobije od životinja (koje izazivaju preventivni napad na životinju od straha)
 8. Identifikacija sa nasilnikom deteta (npr. viktimizovano dete može pokušati da povrati osećaj moći viktimiziranjem ranjivije životinje)
 9. Posttraumatska igra (tj . ponavljanje nasilnih epizoda sa žrtvom životinje)
 10. Imitacija (tj. kopiranje nasilne "discipline" roditelja ili druge odrasle osobe prema životinjama)
 11. Samopovređivanje (tj. korišćenje životinje za nanošenje povreda sopstvenom telu deteta)
 12. Proba za međuljudsko nasilje (tj. "praktikovanje" nasilja nad životinjama lutalicama ili kućnim ljubimcima pre nego što se upusti u nasilne radnje nad drugim ljudima).
 13. Emocionalno zlostavljanje (na primer, ranjavanje ljubimca brata ili sestre da bi uplašio brata ili sestru)

Kako psihološkinja navodi, nije joj poznato da postoje formalne tipologije za decu koja zlostavljaju životinje. Međutim, kao pravilo, može biti korisno koristiti sledeće smernice u pokušaju da procenite da li je problem ozbiljan ili se može lako rešiti. Napomena: Ovo su opšte smernice i svaku situaciju treba proceniti pojedinačno.

Eksperimentator: (od 1 do 6 godina ili sa zaostatkom u razvoju). Ovo je obično dete predškolskog uzrasta koje nije razvilo kognitivnu zrelost da razume da životinje imaju osećanja i da se prema njima ne treba tretirati kao prema igračkama. Ovo može biti prvi kućni ljubimac deteta ili on/ona nema mnogo iskustva ili obuke o tome kako da se brine o raznim životinjama.

Šta učiniti: U izvesnoj meri, naravno, ovo zavisi od uzrasta i razvoja deteta. Međutim, generalno, objasnite detetu da nije u redu udarati ili maltretirati životinju, kao što nije u redu udarati ili maltretirati drugo dete. Humane obrazovne intervencije (učenje dece da budu ljubazni, brižni i nežni prema životinjama) od strane roditelja, staratelja i nastavnika će verovatno biti dovoljne da podstakne dete da se normalno ophodi prema životinjama i shvati da je zlostavljanje bolno, loše i neodpustivo.

Zlostavljač "Plači za pomoć": (7 - 12 godina) - Ovo je dete koje intelektualno razume da nije u redu povrediti životinje. Ovo ponašanje nije posledica nedostatka obrazovanja, već je verovatnije da će zlostavljanje životinja biti simptom dubljeg psihološkog problema. Kao što je ranije navedeno, brojne studije povezuju zlostavljanje životinja u detinjstvu sa nasiljem u porodici u kući, kao i fizičkim ili se**ualnim zlostavljanjem u detinjstvu .

Šta uraditi: Potražite stručnu pomoć. Nije "normalno" da dete ovog uzrasta namerno maltretira životinju.

Zlostavljač poremećenog ponašanja: (12+) Tinejdžeri koji zlostavljaju životinje skoro uvek učestvuju u drugim antisocijalnim ponašanjima – zloupotreba supstanci, kriminal, zlostavljanje ljudi. Ponekad je zlostavljanje životinja u sprezi sa devijantnom grupom vršnjaka (obred inicijacije ili kao rezultat pritiska vršnjaka), dok se drugi put može koristiti kao način da se ublaži dosada ili da se postigne osećaj kontrole.

Šta uraditi: Odmah potražite stručnu pomoć. Ako je moguće, pored stručne psihološke pomoći, zatražite podršku prijatelja, članova porodice, čak i nastavnika.

Svaki čin nasilja počinjen nad životinjom nije znak da će dete odrasti u serijskog ubicu. Naročito kod male dece, čija prirodna mašta i radoznalost mogu da dovedu do neprijatnih iskustava za njihove ljubimce, dobro je izbegavati povremene propuste u rasuđivanju dok nastavljate da obrazujete dete o humanom tretmanu životinja.

Međutim, zaključavanje kućnog ljubimca u zatvorenom prostoru, nasilni udar na kućnog ljubimca nakon što je upao u nevolju sa roditeljem ili uživanje u gledanju životinje koja boluje su "crvene zastavice" koje signaliziraju potrebu za konsultacijom stručne osobe. Ovo je posebno tačno kada dete ima kognitivnu zrelost da shvati da je ono što radi pogrešno, i to svejedno čini iznova. Tada je neophodna interencija tima stručnjaka.

BONUS VIDEO:

Koliko napreduje dojena beba za 15 nedelja TikTok/clairesamay

(Yumama/T.A.S.)