Da li ste se ikada zapitali da li vaše dete ima podvojenu ličnost? U školi može da složi svoje igračke, da obuje cipele i da se ponaša potpuno samostalno, a kod kuće počinje drama ako ga zamolite da uradi bilo šta.

Pet nastavnika sa višegodišnjim iskustvom preneli su roditeljima dece uzrasta od dve do pet godina savete koji će vam biti od koristi u vasptianju, piše portal parents.com. Dok je deci od tri i četiri godine potrebna velika pomoć roditelja, stručnjaci za predškolski uzrast se slažu da su deca obično u stanju da urade više nego što mnogi roditelji misle. Evo kako da ih za to i ohrabrite.

Očekujte više od svoje dece! Nemojte da radite za svoje dete ono što ono samo može. Iako je možda brže i lakše da to uradite sami, to neće pomoći da vaše dete bude samstalnije. "Pozovite se na osećaj ponosa", predlaže Dona Džons, vaspitačica u Centru za decu Schneider Univerziteta Southern Oregon u Ashlandu, Oregon. „Kad god pokušavam da nateram decu da se oblače sami pitam ih želite li da vam pomognem ili možete sami?". Ona tvrdi da ove reči deluju kao magnet koji ih vuče da upravo to urade sami.

 Ne ponavljajte ono što su uradili. Ako je vaše dete namestilo krevet, oduprite se želji da zatežete pokrivače. Ako se oblači na pruge i tufne, pohvalite njen "eklektičan" stil.

Neka dete rešava jednostavne probleme. Ako vidite da vaše dete pokušava da sastavi igračku ili da uzme knjigu sa police, zastanite pre nego što pritrčate da pomognete. „Pod uslovom da su bezbedni, oni trenuci kada ne žurite, kada deci date vreme da sama reše stvari, to su momenti za izgradnju karaktera“, kaže vaspitačica Dženifer Zebuker.

Zadajte detetu jednostavan zadatak. Stavljanje predškolca pred obavezu da izvršava redovne i jednostavne zadatke će izgraditi njegovo samopouzdanje i osećaj kompetencije, tvrde stručnjaci. Dete kome je povereno da zaliva biljke ili isprazni mašinu za sušenje veša verovatno će verovati da može i samo da se obuče ili da sipa kašu za doručak.

Podstičite kooperativnost i osećaj za kolektiv kod deteta. "Uđite u bilo koje odeljenje predškolskog uzrasta i videćete decu kako mirno sede u krugovima, formiraju redove, podižu ruke kada žele da nešto kažu, dele salvete", kaže Zebuker. Pitanje je: kako to rade nastavnici? Kako da nateraju desetak ili više dece ispod četiri godine da sarađuju, voljno i radosno? Iako ne postoji tajna formula, evo nekoliko saveta!

Pohvala je ključna. Ovo je posebno ako vaše dete nije spremno da sarađuje. Deca ponavljaju ponašanja koja privlače pažnju, stoga obratite pažnju na ono što je dobro. Pretvorite odgovornosti u igru. Ako vaše dete odbija nešto da uradi, pokušajte da to pretvorite u igru. „Humor i igra su odlični alat na koji roditelji ponekad zaborave u svakodnevnoj žurbi", kaže Zebuker.

Dajte unpred detetu do znanja šta treba da radi. Ako dete počne da pruža otpor u trenutku kada mu tražite da krenete kući iz gostiju ili isključi TV, možda mu niste to najavili ranije. „U školi dajemo deci do znanja kada i šta treba da se radi kako bi imali vremena da završe šta god da rade“, primećuje vaspitačica Koen-Dorfman. Uvedite tabele sa nalepnicama i nagrade. „Ako vaše dete uvek radi za nagradu, neće saznati prave razloge zašto nešto radi“, tvrdi vaspitač Bus. Rezervišite nagrade za određene napore, ali izbegavajte da ih dajete za redovne radnje kao što je oblačenje ili pranje zuba.

 Izbegavajte korišćenje „ako“ rečenica. Iznesite zahteve na rečima koje podrazumevaju saradnju. „Ako završite sa odlaganjem bojica, možemo da idemo u park“, sugeriše da vaše dete možda neće da počisti svoje bojice. Pokušajte umesto toga: „Kada odložite svoje bojice, ići ćemo u park.“  Dajte prednost igri. Vaspitači su stalno ponavljali da su deca danas manje sposobna da se igraju maštovito nego deca pre deceniju ili dve. „Veći deo dana oni provode u nepreglednim aktivnostima“, kaže vaspitačica Hejns. "Opustite se i recite im da se igraju. Nije vaš posao da dete zabavljate 24/7. Neka mu bude ponekad dosadno", tvrdi ona.

Podstičite timski rad! Ako se vaše dete svađa zbog igračke sa drugim detetom, postavite tajmer na pet minuta, predlaže vasptiačica Bus. Recite detetu da može da dobije igračku dok ne čuje alarm, a onda će doći na red i na drugo dete.  Umesto da upadate u rešavanje sporova, odmaknite se i pustite ih da to reše (osim ako se ne tuku). Nećete uvek biti tu da spasete svoje dete. Usmerite detetu pažnju kada je neophodno. Ako vaše dete predškolskog uzrasta skače na kauč ili se hvata za lutke svoje starije sestre, odvratite je pitanjem da li bi želela da nacrta sliku ili zajedno pročita kratku priču. 

Uključite dete u ispravljanje grešaka. Ako nađete boju na zidovima, pomozite mu da je opere. Ako sruši kulu drugog deteta, zamolite ga da je vrati u prvobitno stanje. Nemojte izbegavati disciplinske mere! Ako morate da ukorite svoje dete, uradite to kada vidite da se loše ponaša, savetuje vaspitačica Bus i dodaje da nikako ne treba čekati da se vratite kući.

BONUS VIDEO

Kako da operete dečije kroks papuče Tik Tok/cleanthatup

Izvor: Yumama