Zdrava komunikacija sa decom je neophodna kako bi postojao kvalitetan odnos između roditelja i dece. Kada stručnjaci kažu "razgovarajte sa svojom decom", to znači da razgovori budu prisutni svakodnevno, da dete ima poverenja u vas, i vi u njega, da se međusobno slušate i razumete.

Međutim, u pubertetu i u "nezgodnim" godinama često ovi razgovori postaju posebno izazovni, a roditelji se često pitaju da li im je dete sve reklo, kako se oseća, da li ima neki problem, da li nešto krije...

Stručnjaci su izdvojili 10 znakova koji mogu nagovestiti roditeljima da dete nešto skriva od njih:

1. Blokirao vas je na svim društvenim mrežama

Ukoliko vaše dete koristi društvene mreže i ako ste dovoljno srećni da budete odobreni pratilac svog deteta, ključ je da ne zloupotrebite svoje poverenje. Svaki slučaj je individualan, ali setite se sebe u mladosti koliko vam je bilo neprijatno kada su roditelji pred vršnjacima iskazivali nežnost ili pričali o vašim blamovima. Ne ostavljajte puno komentara, ne mešajte se javno u konverzaciju s vršnjacima, a ukoliko postoji problem, razgovarajte uživo. Ali, ako vas je dete iznenada izbrisalo na društvenim mrežama i blokiralo, možda postoji rizik da nešto skriva. Razgovarajte otvoreno o tome.

2. Menja temu
Životno iskustvo pomaže svakoj odrasloj osobi da lako prati dečje "igre uma". Ako dete brzo promeni temu, možda je baš ta tema za njega bolna, nešto skriva ili se ne oseća prijatno pričajući o tome. Ne koristite trikove u komunikaciji i ne forsirajte, već mu otvoreno recite da ste spremni da sve o tome saslušate.

3. Ne poznajete njegove prijatelje
Važno je da budete upućeni u okruženje vašeg deteta, možda čak i da uspostavite kontakt sa roditeljima mališana zbog bezbednosti dece i dogovaranja oko druženja i zajedničkih aktivnosti. Ukoliko dete izbegava da razgovara o društvu i o tome ko su mu prijatelji, možda ima problem.

4. Retko provodite vreme zajedno
Ako svoje slobodno vreme uopšte ne provodite zajedno, verovatno niste svesni mnogih aspekata života deteta i možda postoje stvari koje o njemu ne znate. Pokušajte da poboljšate komunikaciju, organizujte zajednički vikend, idite na putovanje, u bioskop, izađite van zone kuće i razgovarajte.

5. Dete ne želi da radi ništa s vama
Čim ste blizu, dete gleda u plafon, odlaže telefon i odmah ima posla na drugom mestu - što dalje od roditelja. Ovakvo ponašanje ne mora da znači da se mota po zabranjenim sajtovima ili da radi nešto sramno, ali je važno da razgovarate zašto se tako ponaša i pokušate da poboljšate odnos.

6. Nastavnici upozoravaju
Nekada je autoritet školskih nastavnika bio neosporan, a poziv roditelja u školu bio je veliki alarm. Ovih dana većina roditelja podrazumevano staje na stranu deteta, a da ni ne razume situaciju. Ukoliko postoje pozivi za odlazak u školu, saslušajte nastavnika. Škola je mesto daleko od vaših očiju, a dete se tamo oseća slobodnije - upoznajte ga i na tom terenu.

7. Izbegava detalje
Možda najočigledniji znak da dete nešto krije jeste kada stalno nešto zadržava. Vremenom ćete primetiti da iz dana u dan ne čujete nove priče iz života mališana, već standardne kratke odgovore: "sve je u redu", "ništa zanimljivo" i slično. Čak ni pitanja koja pojašnjavaju ne daju željeni efekat.

8. Iznenada napušta kuću
Ako vaša deca nisu kažnjena i dozvoljavate im da šetaju, tu nema ničeg zabrinjavajućeg. Međutim, ako pri izlasku iz kuće dete daje "zbrkane" razloge zašto izlazi i čini vam se da govori neistinu - "Da, ja, pa, idem kod Maše, njoj treba knjiga" - ovo nije najubedljivije objašnjenje, pogotovo kada se to dešava stalno. Vreme je da razgovarate.

9. Skriva pogled
Ako je dete počelo da izbegava kontakt očima, po pravilu, ovo je manifestacija krivice. Deca skreću pogled kada shvate da su kriva, a intuitivno žele da se "sakriju" od moguće osude, kritike, grdnje.

10. Dramatično se menja
Sva deca se menjaju - proces odrastanja se oseća. Ali ove promene su postepene. Ako se ponašanje jednog dana naglo promeni, možda dete doživljava posledice šoka, psihičke traume ili je dospelo u neprijatnu situaciju iz koje ne može samo da izađe. Glavna stvar koju možete da uradite jeste da razgovarate i saznate šta se događa i kako možete da mu pomognete.

Izvor: Yumama

BONUS VIDEO:

DA LI PUCAČKE IGRE BUDE NASILJE U DECI? Stručnjaci za Kurir TV: Ne postoji pravilo, ali mogu da utiču na loš razvoj nekog deteta Kurir TV