Vaše dete ulazi u pubertet, kako o tome pričati? Devojčicama počinju da rastu grudi, počinje menstruacija, pa je promena očigledno vidljiva. Dečaci počinju da luče više testosterona i njihovi testisi se razvijaju. Iako pubertet za oboje počinje otprilike u istom uzrastu, dešava se da roditelji lakše pričaju o fizičkoj promeni sa devojčicama nego sa dečacima. Zašto?

Baš zbog promene koja je vidljiva na prvi pogled. Kada dečaci počnu da mutiraju, oni su već ušli u dublji pubertet i roditelji obično tek tada započinju važan razgovor. Ne vidimo šta se dešava sa njihovim intimnim delovima, pa nismo ni svesni da se to dešava.

Prve promene koje dečaci primećuju ulaskom u pubertet javljaju se na spoljašnjim polnim organima, u testisima, kada polni hormoni stimulišu razvoj polnih organa i "pretvore" dečaka u muškarca, odnosno kada nastupa polno sazrevanje.

Oko 14. godine dolazi do noćnih ejakulacija koje dečake često još više zbunjuju, a oni se prilično stide da pričaju o tome. Pored ovih promena, značajan je intenzivniji izgled kose, a malje na licu (ispod nosa i na bradi) dokazuju im da konačno ulaze u svet muškaraca.

Psiholozi podstiču roditelje da sa dečacima razgovaraju na isti način kao i sa devojčicama, a da prve razgovore počnu već posle desete godine. Neka deca su otvorenija za taj važan razgovor, a neka su zatvorena i osećaju se neprijatno.

Pokušajte da vodite razgovor spontano, otvarajući temu usput i puštajući dete da postavlja pitanja. Istraživanja su pokazala da su devojčice otvorenije za ovakve razgovore i da roditelji uglavnom, čim primete da je devojčica ušla u pubertet, počinju da poštuju njenu privatnost. Na primer, ako devojčica uđe u sobu i zatvori vrata za sobom, većina roditelja će pokucati pre nego što ona uđe. Međutim, to obično nije slučaj sa dečacima. Prema rečima Kare Naterson, američkog pedijatra koji se bavi razvojem dece kroz pubertet, dečake treba tretirati na isti način – ostaviti im slobodu da imaju svoju privatnost.

Roditelji često ne vide još jednu važnu komponentu, a to je da dečaci i devojčice mogu podjednako da imaju iskrivljenu sliku o sebi i svom telu. Na primer, devojkama se često objašnjava da postoji lažni model lepote, kome ne treba da teže, već da prihvate i vole sebe i svoje telo. Međutim, malo ko misli da su i dečaci izloženi fotografijama lepih muškaraca, mišićavih tela i blistavih osmeha. Kao i devojčice, dečaci u pubertetu, zbog nametnutog modela lepote, mogu duboko da dožive neprihvatanje sopstvenog izgleda i sebe kao celovitih ličnosti.

O čemu i kada razgovarati sa dečacima u pubertetu?

10 - 12 godina: Ovo je početak puberteta i bilo bi poželjno da roditelji u ovom uzrastu počnu uvodne razgovore sa decom o promenama koje ih očekuju. Opšte upoznavanje deteta sa činjenicom da će uskoro ući u period života kada će usled hormonalnih promena doći do postepenih promena u telu. Kod dečaka u ovom uzrastu, telo već počinje da luči više testosterona, a testisi se povećavaju u veličini.

12. - 13. godina: U ovoj fazi većina dečaka doživljava spontanu ejakulaciju, ima tzv vlažne snove, javlja se i potreba za samozadovoljavanjem. Ako do tada niste počeli da razgovarate sa detetom o pubertetu, vreme je. Ali računajte na to da to može biti podjednako neprijatno i za njega i za vas.

13 - 16 godina: Ovo je period kada vaše dete postaje pravi muškarac, dolazi do mutacije, rastu dlake na telu, pojavljuju se brkovi i brada. Ako ste uspešno komunicirali u prethodne dve faze, sada, što se fizičkih promena tiče, nećete imati problema u komunikaciji. Ali sada je važan drugi deo. Vaš tinejdžer će nekada imati burne reakcije, nekada će se povući u sebe, u njemu se dešavaju razne psihičke promene. Dajte mu podršku i zahvalnost, a vreme provedeno u kvalitetnom razgovoru je od velike važnosti.

Izvor: Roditelji.hr/S. M.