Čim dođu hladniji dani, deca koja su navikla da vreme provode u parkovima, uzvrte se u kući. Osećaju nalet energije, ali u kućama nemaju dovoljno prostora da je istroše. Pa neretko zbog toga dođe do nestašluka zbog kojih se roditelji naljute, ali deci nije najjasnije šta je pogrešno, jer oni su samo želeli da se igraju, a njihove igračke su im dosadile.

Kako biste pronašli sjajne zanimacije za svoju decu, možda bi bilo odlično da se setite igara iz svog detinjstva. Naučite ih onome što je vas zabavljalo, i nema šanse da ih ne oduševite. Verujte, vrlo brzo će tražiti da se ponovo igrate.

Ovo su tri zaboravljene igre koje mogu da zabave celu porodicu u kući:

Ćorava baka

Potreban je improvizovani povez za oči, dobro raspoloženje, soba u kojoj nema mnogo nameštaja i sve je spremno za zabavu.

Jednom iz ekipe se zavežu oči maramom tako da ne može ništa da vidi. Zatim ga ostali lagano zavrte oko sopstvene ose, da malo izgubi osećaj za orjentaciju u prostoru.Dok igrača vrte ostatak ekipe peva: 'Vodim baku na pazar , da je prodam za dinar , idi bako kuda znaš, meni više ne trebaš'. Igrači stanu oko nje, da je dozivaju imenom, gurkaju, a kada 'baka' krene prema njima, oni treba da se sklanjaju od nje.

Ako 'baka' uhvati nekog, ona treba da pogodi koga je uhvatila, ne skidajući pri tom povez sa očiju. Ima pravo da opipa lice i telo rukama i rečima da 'izvuče' koju reč od ostalih đaka. Ako pogodi kog je uhvatila, ta osoba je 'ćorava baka'.

Dete, povez, igra, ćorava baka
Shutterstock Dete se igra ćorave bake

Čika Mika

Na papiriće se zapišu nazivi - sudija, lopov, čika Mika, i ostavi se onoliko praznih papirića koliko ima ostalih igrača. Čika Mika mora da prepozna lopova koji mu je 'ukrao bika'. Ako pogodi ko je 'lopov', sudija određuje kaznu za lopova; ako nekog pogrešno optuži, sam mora da bude kažnjen. Apelujemo samo da kazne ne budu surove već kreativne.

Porodica, igra, smeh
Shutterstock Nasmejana porodica

Hvatajte se, ribice

Sakupi se porodica, a onda neko kaže 'Hvatajte se ribice velike i male, na slovo na slovo..', pa izgovori neko slovo. Zatim svi traže predmet u sobi na izrečeno slovo. Ko se poslednji uhvati za predmet koji počinje tim slovom, izgubio je.

(Yumama)