Jedan od najpoznatijih ruskih pedijatara doktor Komaroviski stalo usmerava roditelje ka pravilom vaspitanju mališana. Mame i tate vrlo često hoće da "poštede" svoju decu, te sve rade umesto njih, a to nikako nije dobro za dalje odrastanje. Njegove smernice prate brojne porodice širom sveta, a mi vam donosimo jedan veoma važan ovog sjajnog lekara. On se osvrnuo na veoma važnu temu - samostalnost deteta. To je osnova koja će mu veoma značiti u budućnosti.

"Što se samostalnosti tiče – kada dete pokušava da uradi nešto samo treba se mešati samo onda kada to ugrožava njegovu ili nečiju sigurnost i zdravlje. U protivnom, dete treba pustiti da radi sve samo, da greši, pokušava, a kada dobije željeni rezultat treba ga pohvaliti. Naglasak se baca na to što je dete uspelo da to i to uradi samo. To je ključni moment u učenju samostalnosti", ističe doktor.

Takođe, objašnjava da su deca različita, zato za svakoga bi trebalo imati poseban pristup u vaspitavanju.

"Naravno praksa 'nemešanja roditelja' je posebno zgodna kada je dete već upoznalo svet oko sebe i nastoji da sve radi samo. Međutim, ima razne dece – ima dece koja sa deset godina strpljivo čekaju da im mama zakopča dugmad", kaže doktor i dodaje:

"U tom slučaju moramo se obratiti drugačijim zakonima pedagogije, onima koji se svode na to da roditelj ne sme pod uticajem detetovog 'neću' odustati od svoje odluke."

Mama, dete, škola
Shutterstock Mama sprema dete za školu

Dr Komarovski je i slikovito objasnio kakav stvar bi bilo poželjno da zauzmete:

"Hoćeš da ideš napolje, ali nećeš da zakopčaš dugmad? Hoćeš da jedeš, ali nećeš da držiš kašiku? Hoćeš da ti guza bude čista, ali nećeš da je obrišeš? Šta da se radi, velike su šanse da ne izađeš napolje, da budeš gladan, da ti guza bude prljava. To nije surovost već privikavanje deteta na realan život, u kome sutra neće biti mnogo onih koji će u svakom času i bez pogovora njemu biti na raspolaganju."

(Yumama)