Sigurno ste više puta našli u situaciji da se majke žale na to da su im deca nemoguća, a vi ih već duže vreme posmatrate i vidite prave male anđele, mirne i fine. Verovatno biste prvo pomislili da mama preuveličava i da samo traži sažaljenje, ali istina je sve što govori.

Deca su najgora kada su sa majkama, i to nemojte da vas čudi. Nemojte da vas iznenadi i da vam sve živce potroše kod kuće, a onda odete negde i oni se ponašaju kao najnevinija bića. Naravno, ovo nervira svaku majku i pita se gde ona greši, ali za ovakvo dečije ponašanje postoji dobar razlog.

Pitale smo Anitu Marković, pedagoga i stručnjaka za roditeljstvo, zog čega je to tako i ona nam je jasno objasnila, ali i navela primere kada možete da očekujete da će doći do ovakvih stvari.

"Tačno je da deca najviše izražavaju neugodne emocije, kao što su ljutnja, frustracija, tuga, nemoć, pred onima sa kojima su najbliskiji, a to je najčešće mama. Dete se najgore ponaša sa mamom, jer je mama sigurna osoba. I mi se izjadamo najboljoj prijateljici, majci, mužu, sestri, kada nam je teško, jer znamo da nas bezuslovno vole i da nas neće osuđivati, već će se truditi da nas uteše", započela je Anita, a onda je otkrila i u kojim situacijama najčešće viđa takvo ponašanje:

"Najčešće viđam da je dete 'najgore' sa mamom nakon dolaska iz vrtića, ili kada dete dosta vremena provodi sa bakom/dekom/dadiljom. Kada ga mama pokupi iz vrtića, umesto da bude srećno što je vidi, ono krene da vrišti, negoduje za sve, raspravlja se i odbija bilo kakvu saradnju. Onda mi mama kaže kako celo popodne i veče provede u svađi sa detetom, i ne razume zašto se dete ponaša kao da ne voli da bude sa njom, a u vrtiću je 'zlatno dete'".

Vrtić, deca
Shutterstock Deca u vrtiću

Ako ste se već pronašli u ovoj situaciji, važno je da znate i zbog čega do toga dolazi, da bolje razumete svoje dete i znate kako da mu pristupite.

"Ponašanje deteta uvek prikazuje kako se dete oseća iznutra. Deca ranog uzrasta nemaju u tolikoj meri razvijen mozak, samoregulaciju i verbalne sposobnosti, kao ni iskustva, da nam saopšte mirno i staloženo kako se osećaju, već nam to govore kroz telo - bacanjem na pod, vrištanjem, plakanjem, udaranjem.

Nakon celog dana poštovanja pravila, raznih moranja i ograničenja, kada dete vidi mamu, konačno može da se opusti i prepusti emocijama. Može da oslobodi svu frustraciju, jer je sa sigurnom osobom. Ako je u vrtiću poslušno, deli igračke, ljubazno je prema drugoj deci, a kod kuće potpuno suprotno - svađa se, udara brata/sestru, ima tantrum za tantrumom, najčešće je uzrok tome potreba da iskaže nezadovoljstvo u nekoj sferi, a u svom domu se oseća najsigurnije da to uradi", objasnila nam je Anita.

Koliko god da je teško gledati dečije histerije, možda vam je malo lakše jer znate da ste vi njegova 'sigurna luka' i neko na koga može da se osloni svim svojim bićem.

Mama, dete, nervozna, svađa
Shutterstock 

Ko je Anita Marković?

Zovem se Anita Marković. Diplomirala sam pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Nišu 2011. god. Nakon diplomiranja, radila sam u osnovnoj školi kao stručni saradnik - pedagog. Ubrzo sam shvatila da se ne pronalazim u školskom sistemu, i da je ono što istinski želim da radim i osećam kao svoj poziv - rad sa roditeljima dece ranog uzrasta. Tu su temelji svega što sledi kasnije, kada deca krenu u školu, uđu u pubertet i odraslo doba. Tako sam krenula da radim online sa roditeljima. Kroz svoj online program Smirena mama i kad je drama edukujem roditelje o emocijama, granicama u vaspitanju i ličnom razvoju, i pružam podršku roditeljima koji žele da prekinu toksične obrasce vaspitanja koji se prenose s kolena na koleno. Roditelji koji dolaze na moj program su roditelji koji žele da odgajaju svoju decu uz poštovanje, privrženost, kao dugoročno ulaganje u kvalitetan odnos sa decom, umesto da se oslanjaju na trenutne metode, kao što su nagrade i kazne.

I sama sam mama, imam dve devojčice koje u ovom trenutku imaju 4,5 i skoro 3 godine. One me uče kako da budem svoja, nežna, saosećajna i kako da poštujem i volim pre svega sebe, a zatim i sve oko sebe.

Smatram da granice u vaspitanju moraju da postoje, ali ne moramo da ih postavljamo kroz strogoću i uslovljavanje, već kroz blizak i stabilan odnos sa detetom. Kada se dete oseća sigurno, poštovano i uvaženo u odnosu, onda i više sarađuje, i svakodnevica je mnogo lakša, u odnosu na situacije kada očekujemo da nas deca slušaju bez pogovora.

Anita Marković
Anita Marković Anita Marković

(Yumama)