Iako smo duboko zagazili u 21. vek, neka verovanja su u vezi vaspitanja i odgajanja dece su i dalje prisutna. Kada su u pitanju muška deca, neki su i dalje u verovanju da njih treba odgajati čvršće. Nažalost, ovo je i dalje utemeljeno na Balkanu ali i u celom svetu.

Brojne porodice veruju da sinove treba manje maziti i od njih očekivati da budu jaki, da ne plaču, da budu borbeni i snažni. Ipak, stručnjaci kažu da tu nema nikakve logike. Nedavno istraživanje je otkrilo da dečaci, posebno u prvim godinama života, treba da budu tretirani sa više nežnosti i saosećanja nego što je potrebno devojčicama.

Zašto je teže odgajati dečaka?

Čuveni neuropsiholog Alan Šor predstavio je novije istraživanje koje dokazuje da se desna hemisfera mozga sporije razvija kod dečaka nego kod devojčica. Šta to znači? Pa, najprostije rečeno, dečaci su manje osetljivi na zvuke i na osobe koje ih okružuju, što ih može učiniti zahtevnijim i "težim". Za njih je teže da tolerišu stres i manje su otporni na neuropsihijatrijske poremećaje, kao što je poremećaj pažnje, autizam... koji se manifestuju u ranom detinjstvu.

Baš zbog toga, dečaci koji imaju strožije majke, koji su odmalena vaspitavani čvrstom rukom, bez mnogo emocija, postaju anksiozniji, što onda utiče na formiranje neuronskih veza u mozgu, odgovornih za samokontrolu i socijalizaciju. Lek za to je nežna, čvrsta veza sina sa majkom, zasnovana na razumevanju, ispunjavanju detetovih potreba za ljubavlju i blizinom. Ovo ima ogroman uticaj na razvoj mozga u prvoj godini života.

Mama, beba, dečak
Shutterstock Mama i sin

4 saveta za odgajanje dečaka čuvenog Alana Šora

  1. Ne razdvajajte sinove od majki po rođenju. Razdvajanje od majke odmah nakon porođaja uzrokuje ogroman stres kod sve dece, ali za dečake je to naročito važno jer se kod njih primećuje nagli rast hormona stresa (kortizol). Ako duže budu razvojeni od majke, pa se visok nivo stresa održi neko vreme, to može imati ozbiljan uticaj na razvoj mozga i na zdravlje deteta.
  2. Provedite sa svojim sinom celo porodiljsko odsustvo ili najmanje do prvog rođendana. U ovom periodu sunajranjiviji.
  3. Ne budite strogi prema njima, posebno ne u prvoj godini života. Izbegavajte stres, pristupajte im sa strpljenjem, jer oni veoma dobro primećuju negativne emocije. Ne branite im da plaču i nemojte ih zbog toga posramljivati. Ne ostavljajte ih same kada su uplakani, makar sami bili krivi zbog toga. Oni tada pate i potrebna im je potvrda da su vredni ljubavi. Često ih grlite, mazite, ljubite.
  4. Na male dečake posebno negativan uticaj mogu imati spoljni toksini (fenol, na primer). Kod njih oni mogu napraviti ozbiljan problem upravo u razvoju desne hemisfere. Iako možda deluje kao paranoja, ali moramo uvek biti oprezni sa svime što okružuje našu decu.

(Yumama)