Previše vremena ispred ekrana je štetno za decu, upozoravaju medicinski stručnjaci neprestano. Kao što većina roditelja već zna, previše vremena ispred televizora, telefona, tableta i sličnih uređaja, šteti razvoju dečijeg mozga.

Kako živimo u digitalnom dobu gde nije moguće potpuno ignorisati ekrane, a i naša deca treba da budu tehnološki i medijski obrazovana, stručnjaci su napravili tabelu koja objašnjava koliko vremenski ekrana je dozvoljeno za decu u različitim uzrastima.

Do treće godine života

Mala deca bi trebalo samo povremeno da gledaju u ekrane i video pozive. Zašravo, video razgovor kod beba i male dece izaziva različite neurološke odgovore od televizora, pokazujući da deca razumeju da je video razgovor dvosmerne komunikacije.

"Bebe mogu shvatiti da razgovaraju sa odraslom osobom u realnom vremenu. Istraživači su utvrdili da je malom detetu ugodnije kada imaju video poziv sa svojom mamom nego kada razgovaraju samo preko telefona. Video razgovor je mnogo ugodniji koncept", piše u izveštaju istraživanja.

Međutim, čak i video razgovor treba da bude ograničen.

"Postoji čvrst dokaz da vreme provedeno ispred ekrana može negativno uticati na dečiji razvoj govora i druge oblike razvoja. Zamenjuje fizičku interakciju i kreativnu igru koja je deci potrebna za razvoj", objašjavaju.

Dete, televizor, tv
Shutterstock Devojlica gleda televizor

Od treće do pete godine

Deca u ovom periodu vole da gledaju crtaće, ali njihova opsesija mora biti zadovoljena umereno.

"Ne postoji ništa loše u pametnim telefonima i drugim tipovima kerana, osim ako ih koristite kao sredstvo za smirenje i odvlačenje pažnje", kažu stručnjaci i dodaju da bi roditelji unapred trebali da isplaniraju kada će deca da gledaju ekrane.

"Puno sadržaja sa ekrana ima neki svoj oblik i izvan digitalnog sveta. Možete pročitati knjigu ili strip koji ima njegove omiljene likove. Takođe, možete angažovati svoju decu u kreativnoj igri. Možete im predložiti da nacrtaju svoju verziju avanture tih likova."

Niži razredi osnovne škole

Kada deca krenu u školu, dobijaju nove prioritete, a vreme ispred ekrana trebalo bi biti nešto niže na toj listi. Ali, kako rastu normalno je da roditelji daju više slobode svojoj deci i kontrole nad vremenom.

"Sigurno je da kada deca krenu u školu roditelji žele da znaju da ekrani nisu navika koja dolazi pre obaveta", kažu stručnjaci i dodaju da je razumno vreme ispred ekrana isto što i oralna higijena.

"Kada su deca mala vi perete njihove zube, ali kako rastu učite ih i onda ih podsećate na to", kažu stručnjaci.

Oni savetuju da zbog dečije dobi, roditelji razmisle o različitim tipovima ekrana jer nema sve istu vrednost.

"Umesto da računate sate, možete razmotriti koliko kreativnosti izaziva gledanje u ekrane, programi za animaciju ili istraživanje za školu svakako nisu pasivna upotreba tehnologije", zaključuju.

Pogledajte tablicu u kojoj će vam možda biti jasnije koliko ekrana je dozvoljeno deci:

(Yumama)