Vaša beba je toliko slatka i divna, ali stvari dosežu novi nivo kada počne da izgovara prve reči. Postoji dosta načina uz pomoć kojih možete da joj pomognete da propriča, predstavljamo vam neke od njih:

1. Čitajte zajedno

Čitanje priča nije samo zabavan način da se opustite pred spavanje već vaše dete može da nauči mnogo slušajući vas.

Uključite je u razgovor pokazujući slike i pitajući: 'Šta je ovo?'. Unesite što više entuzijazma u svoj glas. Istraživanje pokazuje da pričanje raspevanim glasom pomaže bebi da bolje razume reči.

2. Budite strpljivi

Sva deca govore polako i u prvih nekoliko godina je normalno da se 'sapliću' o reči, ali izbegavajte da završavate njihove rečenice jer ćete tako narušiti njihovo samopouzdanje i ono će izgubiti motivaciju da se izrazi. Veštine aktivnog slušanja su ključne. Spustite se na njihov nivo, kontakt očima je vrlo važan za komunikaciju i daje im do znanja da imaju vašu pažnju.

Ako ne razumete šta govori, budite iskreni i zamolite da ponovi.

3. Pevaj!

Dečije pesme pomažu u razvoju govora. One su zabavne i deca uživaju u njima, a uz to će biti sve više angažovani u govoru.

Mama, beba, dečak
Shutterstock Mama priča sa bebom

4. Pustite ga da istraži svet

Ako želite da vaše dete priča, dopustite mu to.

Razgovarajte sa njima o svetu oko sebe, što više situacija delite sa njima, bolje će razumeti i reči. Jedan od načina na koji možete da pomognete detetu da proširi rečnik je i na primer ako ono kaže: 'Auto', vi recite: 'Da, plavi auto'.

5. Iskoristite televiziju pametno

Televizor ne mora da bude loš ali njegovo stalno prisustvo može da obeshrabri dete da se prilagodi određenim zvukove. Pored toga, televizija će da im odvuče pažnju i da spreči da razgovarate sa detetom. Pametan izbor je televizijski program o kom možete da razgovarate i komentarišete šta se dešava.

(Yumama)