Mobilni telefon je poslednjih godina najveći protivnik roditeljstvu i odgajanju dece. Baš zbog toga se jedna mama požalila na društvenim mrežama, i zatražila pomoć svojih pratilaca.

Mama Nikol se očigledno 'izgubila' u vremenu koje njeno dete provodi ispred ekrana, i sad ne zna kako to da ispravi.

Ona je na društvenoj mreži TikTok podelila snimak na kom se može čuti njena petogodišnja ćerka kako jeca od plača, i to sve zato što joj nije dopustila da koristi mobilni.

"Ovo se dešava jer sam pogrešila štosam joj davala mobilni otkad je imala godinu dana. Sad shvatamo da to utiče na nju tako što se ne bavi drugim aktivnostima, već samo provodi vreme na telefonu", rekla je zabrinuta mama, svesna svoje greške.

Dok ona snima, sve vreme se čuje njena ćerka koja je moli: "samo mi daj moj mobilni", i objašnjava da ne želi da se igra ni sa jednom od svojih igračaka.

Mama je sve vreme ubeđuje da ima svoju sobu sa igračkama, i da treba tamo da se igra, ali devojčica na odustaje.

Nakon ove objave dobila je brojne komentare, a većina se složila u jednom - da su upravo roditelji krivi što su uopšte tako malom detetu dali mobilni telefon.

Dete plače zbog telefona TikTok/destimaes

Rizici i preporuke za bebe

Džejn Beri, babica i medicinska sestra za dečije zdravlje, podelila je najnovije smernice kada su u pitanju bebe i korišćenje ekrana.

"Austrijske nacionalne smernice za vreme za vreme koje deca provode ispred ekrana, tvrde da deca mlađa od dve godine ne bi trebala uopšte da koriste eran, jedino za video razgovore. To je zato što treba da komuniciraju i sarađuju sa drugim ljudima u stvarnom svetu", rekla je.

(Yumama)