Sve je više gojazne dece širom sveta, a stručnjaci već godinama unazad upozoravaju da to ima veoma loše efekte na zdravlje mališana. Nemački naučnici iz kompanije Stardoo su sada sproveli istraživanje koje je objavljeno na kongresu Evropske asocijacije za istraživanje gojaznosti, gde je saopšteno da ozbiljna gojaznost u ranim godinama života može da skrati životni vek za oko 50 odsto!

Do ovog zaključka naučnici su došli uzimajući u obzir godine u kojima se javila gojaznost, koliko dugo je dete bilo gojazno, zdravstvene probleme koji mogu da ostanu kao posledica gojaznosti i ozbiljnost gojaznosti.

Podatke su prikupili iz 50 klinički studija koje su istraživanje gojaznosti vezu kilaže sa komorbiditetima poput dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i bolesti masne jetre, prenosi gazeta.ru.

Ispostavilo se da deca koja su gojazna već u uzrastu od četiri godine imaju očekivani životni vek od 39 godina, ukoliko u međuvremenu ne skinu kilažu.

Takođe, utvrđeno je da što ranije nastupi gojaznost i što je ona ozbiljnija, to su veće šanse za razvoj komorbiditeta. Na primer, osoba koja je ozbiljno gojazna ima 27 odsto šanse da razvije dijabetes tipa 2 do uzrasta od 25 godina, a do 35. godine taj rizik raste na 45 odsto.

Stručnjaci su naglasili da posledice mogu da se izbegnu ukoliko dete uspe da pobedi gojaznost u ranom uzrastu, tj. skine višak kilograma. Što se ranije telesna težina vrati u normalu, to je manji rizik od razvoja komorbiditeta i duži životni vek.

BONUS VIDEO:

BOLEST MODERNOG DOBA: Svako treće dete u Srbiji je GOJAZNO! Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)