Tokom sezone virusa deca su najosetljivija i često se razboljevaju. Iako stručnjaci apeluju da je za jak imunitet važna ishrana i dovoljan unos vitamina, nova studija pokazuje da fizička aktivnost podjednako utiče na zdravlje. Istraživači su merili nivoe fizičke aktivnosti i simptome infekcija gornjih disajnih puteva, poput kašljanja ili kijanja, kod 104 dece uzrasta od 4. do 7. godina.

Samo jedan sat dnevno vežbanja smanjio je broj dana trajanja prehlade u proseku za 4,1 dan. Što se više povećavao broj sati i dana fizičke aktivnosti to su deca bila otpornija na viruse.Studija navodi da više fizičke aktivnosti rezultira smanjenim nivoima inflamatornih citokina - proteina povezanih sa hroničnom upalom i bolestima, uz poboljšanje odgovora imunog sistema.

Količina fizičke aktivnosti koja se preporučuje deci zavisi od njihovog uzrasta, međutim većina zdravstvenih organizacija preporučuje 60 minuta dnevno. U to se ne ubraja samo bavljenje sportom, već i boravak napolju, šetnja, trčanje i aktivno igranje.

Sport, dete
Shutterstock Dete se igra sa loptom

Redovna fizička aktivnost kod dece već je povezana sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja, visokog krvnog pritiska i gojaznosti kasnije tokom života. Međutim, novo otkriće je razlog više da podržite svoje mališane da se bave sportom i budu više aktivni kako bi ostali zdravi. Pored toga fizička aktivnost pozitivno utiče i na bolji akademski uspeh u školi.

(Yumama)