Povećan broj leukocita u urinu može biti, na primer, znak dehidracije kod deteta. Međutim veliki broj belih krvnih zrnaca obično ukazuje na bolesti i poremećaje. Zato je vredno znati kako tumačiti laboratorijski nalaz urina.

Leukociti su bela krvna zrnca i važna su komponenta krvi. Oni takođe obavljaju važne funkcije. Granulociti luče baktericidne supstance, neutrofili se bore protiv bakterijskih infekcija, a eozinofili protiv parazitskih infekcija.

Da biste proverili leukocite u urinu deteta, naravno, treba uraditi test urina. Međutim, da biste dobili pouzdane rezultate, treba da zapamtite sledeće:

  • Neposredno pre uzimanja uzorka urina, operite perineum vaše bebe sapunom i vodom
  • Uzorak urina mora doći od prvog mokrenja u toku dana
  • Uzorak stavljamo u posebnu posudicu namenjenu za ovu svrhu
  • Uzorak urina treba da bude iz srednjeg toka urina

Standard za broj leukocita u urinu je sledeći:

  • 0-5 u vidnom polju (0-20ul)
  • Kod devojčica, norma je do 10

Ako je metod određivanja podataka Adisov broj, onda je norma od 2,5 do 5 miliona leukocita.

Ako leukociti u urinu prelaze normu, govorimo o leukocituriji bez obzira da li je stanje blago povišeno ili je broj leukocita zaista visok. Obično, povišeni leukociti u urinu deteta ukazuju na infekciju urinarnog trakta. U takvoj situaciji, trebalo bi da se uradi ultrazvuk abdomena, koji će pomoći da se identifikuju uzroci infekcije, a zatim da se izbori sa njom.

Ako test pokazuje ne samo povećane leukocite u urinu deteta već i povećanu koncentraciju bakterija, onda je verovatno reč o uretritisu, infekciji urinarnog trakta, cistitisu ili nefritisu kod deteta.

Kao što je već pomenuto, ali vredi ponoviti, postoji i mogućnost da dete uopšte nije bolesno. Povećan broj leukocita takođe može biti manifestacija fizičke iscrpljenosti ili dehidracije deteta.

Lečenje deteta varira u zavisnosti od toga šta zaista nije u redu. Sama činjenica da su leukociti u urinu, čak i u povećanim količinama, ne znače ništa. Zbog toga je važno sa rezultatima testova otići kod lekara, koji će da odluči o narednim koracima i po potrebi da prepiše lečenje.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO