Nemoguće je potpuno zaštitit dete od dečijih bolesti. Sa početkom dugo očekivanog proleća, deca počinju češće da pate od određenih bolesti. Zbog toga je važno da roditelji ne samo da lično poznaju sezonske dečje bolesti, već i da preduzmu preventivne mere za takve bolesti.

Prehlade i alergije su neprijatni "pratioci" proleća
Deca češće dobijaju prehladu od odraslih. Posle duge zime, nervni i imuni sistem dece su oslabljeni, a odbrambene snage tela ne mogu da se izbore sa napadom virusa. Respiratorne infekcije i grip, kao i upale srednjeg uha, laringitis, sinusitis, tonzilitis (angina je akutni oblik bolesti) i druge bolesti ORL organa napadaju decu ne samo u hladnoj sezoni, već i sa početkom toplijeg vremena.

Takođe, proleće i predstojeće leto su vreme sezonske polenske groznice, alergijskih reakcija na polen biljaka. Roditelji često zbunjuju alergije sa prehladom, ali sa alergijskom reakcijom, povećanje telesne temperature se ne primećuje. Takođe u proleće, alergijske reakcije i infekcije doprinose pogoršanju bronhijalne astme. Zbog toga je važno da roditelji dece sa alergijama i astmom blagovremeno pokažu svoje dete specijalizovanom specijalistu kako bi lekar pomogao u odabiru individualnog sredstva za prevenciju bolesti, piše Svetlana Evseeva za ruski medicinski portal Zdorov-info.

Čuvajte se trovanja hranom i umora
Tokom tople sezone, deca počinju da pate od crevnih infekcija. Zbog toga treba posvetiti povećanu pažnju proizvodima koji se konzumiraju, ličnoj higijeni i toplotnoj obradi hrane. Kao i negu dečije kože, jer sa početkom toplote insekti postaju aktivniji, često ujedaju bebe. 

Drugi važan faktor koji značajno pogoršava dobrobit dece je takozvani prolećniumor. Ovom stanju su najčešće podložni učenici osnovnih škola. Uprkos raspustu, mala deca su oslabljena ranim buđenjem, stresom u školi i vannastavnim aktivnostima, emocionalnim previranjima, nedostatkom sunca i vitamina. Zbog toga se deca osećaju umorno, njihovi sistemi tela su oslabljeni.

Prevencija prolećnih dečijih bolesti
Prateći jednostavna pravila, možete zaštititi svoju bebu od prolećnih bolesti. Poseban naglasak je na ishrani deteta: potrebni su mu ne samo proteini, već i voće, povrće, mlečni proizvodi (naravno, ishrana treba da odgovara uzrastu). Posavetujte se sa svojim pedijatrom koji vitaminski kompleks ili prihvatljivo bilje i voće (šipak, ehinacea i dr.) možete dati detetu kako bi ojačali njegov imunitet. Proleće je vreme da češće budete na otvorenom sa svojim detetom. Međutim, ne zaboravite na hipotermiju i pregrevanje bebe. Prevencija respiratornih infekcija i jačanje imunološkog sistema treba da se odnosi i na druge članove porodice.

Takođe, ne zaboravite na "zlatno pravilo" pranja ruku pre jela, posle izlaska napolje i odlaska u toalet. Ne kupujte hranu na neproverenim mestima, ne dajte rano povrće deci mlađoj od 3 godine, pažljivo termički tretirajte meso, perite povrće, voće i začinsko bilje. Tokom perioda masovnog cvetanja biljaka, pokušajte da manje vremena provodite van grada sa detetom ako ima alergije. Kuću redovno provetravajte i čistite od prašine. Istovremeno, pravilna organizacija aktivnog odmora, odmor od gradske buke i gadžeta, pridržavanje dnevne rutine i dobar san pomoći će detetu da se oseća bolje i da se njegovo telo uspešnije bori protiv infekcije.

Takođe, kada boravite u prirodi zaštitite decu od krpelja, kao i od ujeda drugih insekata. Dobro je da kod sebe imate medicinska sredstva koja pomažu protiv ujeda.

BONUS VIDEO:

ZNATE LI NA ŠTA STE ALERGIČNI? U VAZDUHU JE 11 VRSTA POLENA DRVEĆA! Stručnjaci saglasni: Ne lečite se na svoju ruku, OVO POMAŽE Kurir televizija

(Yumama/T.A.S.)