Da li vaše dete skače sa brda na ljuljašku, skače za golubovima, a sekundu kasnije već juri na biciklu? Ili beba koja je tek naučila da nespretno hoda gazi po asfaltu, rizikujući da se udari pravo u ugao klupe. Ili tinejdžer trči od bokserskog treninga da bi vozio rolere...

Deca su najaktivnija stvorenja na svetu i verovatno ne vredi ograničavati njihovu slobodu iz straha "da bi mogli pasti". Brižne mame i tate stvaraju bezbedno okruženje i znaju šta da rade ako dođe do povreda. Posekotine i ogrebotine, opekotine i operacije - sve je to neprijatno i vremenom se zaboravlja. Ali ožiljakmože ostati doživotno.

Ponekad zarastanje čak i male rane može poći naopako, a ožiljak neće ostati bleda linija, već svetlo ružičasta kvržica ili, obrnuto, utisnuta u kožu. Neugledan ožiljak može uznemiriti dete. Ali to je moguće učiniti gotovo neprimetnim, pogotovo što se kod dece sve leči brže nego kod odraslih.

Najvažnije je da počnete sa lečenjem ožiljka čim rana zaraste ili se uklone šavovi, i budite strpljivi u proseku 3 meseca. Dok se ožiljak tek formira, imate moć da mu pomognete da se pretvori u mali, glatki, tamni ožiljak koji se skoro spaja sa kožom. Savremena medicina koristi dokazana sredstva: Masti i gelovi za lečenje ožiljaka koji su odobreni za decu.

Studije koje su ispitivale formiranje ožiljaka kod dece posle operacije su pokazale da ako počnete sa lečenjem odmah nakon što je rana zarasla, videćete razliku u obliku manje primetnog ožiljka. Međutim, to ne mora da znači za svaki ožiljak, jer svaka povreda je drugačija, rane se razlikuju po dubini. Takođe, postoje i pogodni flasteri za lečenje ožiljaka.

Kako mogu učiniti da ožiljak mog deteta bude manje vidljiv?
Postoji nekoliko jednostavnih stvari koje možete da uradite kako biste smanjili pojavu ožiljaka vašeg deteta nakon što koža potpuno zaraste.

Napomena: Ožiljci se ne mogu u potpunosti izbrisati, a nijedan tretman ne može vratiti kožu vašeg deteta tačno onako kako je izgledala pre povrede.

Zaštita od Ssunca. Oštećena koža je veoma podložna trajnoj promeni boje od sunca do 6 meseci nakon povrede. Veoma je važno minimizirati izlaganje suncu na posekotinu koja zarasta. Držite ga prekrivenim šeširom ili odećom što je više moguće ili koristite kremu za sunčanje da biste smanjili zatamnjenje ožiljka (nazvano "hiperpigmentacija"). Ne nanosite kremu za sunčanje do dve nedelje nakon posekotine.

Masaža ožiljaka. Ožiljci se mogu brže omekšati i izravnati kada se masiraju. Da biste to uradili, prstima primenite umereni pritisak i masirajte ožiljak u krugovima.

Čini se da ožiljak mog deteta postaje sve veći. Da li treba da budem zabrinut?

Ponekad, bez obzira šta radite, ožiljak možda neće izgledati tako dobro koliko želite. Većinu vremena ovo je kozmetički problem. Ponekad se mogu javiti medicinski problemi.

Hipertrofični ožiljak. To su istaknuti ožiljci koji se formiraju kako rana zarasta i mogu biti ružičasti, crveni ili ljubičasti. Često su debele i podignute, ali se ne protežu dalje od početne povrede.

Keloid. Ovi ožiljci su se spontano uvećali i formirali čvrsti, glatki rast. Obično su podignuti iznad površine kože, izgledaju sjajno, grubo i nepravilnog oblika. Mogu biti ružičaste, crvene ili ljubičaste. Neki keloidi mogu postati prilično veliki, mnogo veći od prvobitne povrede i često se protežu izvan prvobitnih granica.

Ako sumnjate na hipertrofični ožiljak ili keloid, razgovarajte sa pedijatrom vašeg deteta. Možda ćete biti upućeni kod pedijatrijskog plastičnog hirurga da vidite da li je potrebno lečenje.

BONUS VIDEO:

Mama dobije čudne komentare za sina TikTok/Screenshot/alysse.gilbert

(Yumama/T.A.S.)