Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pospane trudnice: Kako da pobedite prolećni umor?

U proleće, dok cela priroda buja, čovek reaguje stanjem koje je najsličnije umoru. Pa, ako zevate dok ptičice veselo cvrkuću, ne nervirajte se. To je sasvim normalno, posebno ako ste trudnica.

  Izvor: Foto: Profimedia

Stigli su lepi dani, a vama se čini da ste sa svakim zrakom sunca sve pospaniji... Razlog prolećnog umora leži u tome što čovekov organizam nije sposoban da se naglo prilagodi novonastaloj situaciji.

Zašto osećate umor u proleće?

Organizam je posle zime metabolički iscrpljen. Nema dovoljno ni enzima, niti vitamina koji su mu potrebni za normalno regulisanje rada unutrašnjih organa i sistema. To se posebno odnosi na mišiće (zbog čega se svi ljudi, a ne samo trudnice - osećaju umorno), na mentalni sistem (stalni osećaj pospanosti) i na kardiovaskularni sistem, iako je čovek u suštini potpuno zdrav. Dakle, nije reč o bolesti, već o običnom prolećnom zamoru.

Šta može da pomogne?

Odmor je svakome neophodan, ali i ishrana bogata vitaminima. Za razliku od zimskog perioda, kada su organizmu bile korisne namirnice svinjskog porekla (zbog termoregulacije), u proleće se preporučuju one koje su energetski bogatije. Osim adekvatne ishrane, vašem organizmu će koristiti duge šetnje i fizička aktivnost (naravno, najpre se konsultujte sa vašim ginekologom). Sve tegobe koje se javljaju sa prvim znacima proleća, vaš organizam će lakše da prebrodi ako ishranu i navike prilagodite novim, prolećnim zahtevima.

Povezane vesti

Zašto su trudnice posebno pospane?

Kada ste trudni, vaše telo obavlja težak fizički posao, čak i ako ležite i ništa ne radite. Mada nije vidljiv spolja, neki ga porede sa rudarskim poslom, ili naporom pri osvajanju planinskih vrhova. Čak i kada se stalno odmarate i ništa ne radite, možete da osećate umor, jer su tada neke funkcije u organizmu usporene: kao što je disanje, cirkulacija, izbacivanje štetnih produkata iz organizma...

Šta ako vam se prispava na poslu?

Ukoliko radite, odlazak na posao i obavljanje uobičajenih aktivnosti može da bude preveliki napor za vas, posebno u prvim mesecima trudnoće, dok se ne završi formiranje posteljice. Buduće mame se žale da bi nekada najradije zaspale na radnom mestu usred važnog sastanka, što ne treba da čudi - s obzirom da njihovo telo naporno radi 24 sata dnevno. Međutim, retko ko ima razumevanja za njihove potrebe - ni kolege, ni poslodavac. Bilo bi idealno kada bi zaposlena trudnica mogla na poslu da provede petnaestak minuta do pola sata u miru, u posebnoj prostoriji, pa čak i da kratko odrema i prikupi snagu. Njoj bi to mnogo značilo, a trajalo bi kraće nego kada neko ode da zapali cigaru.

Ako ovakva vrsta odmora u toku rada nije moguća, moraćete da se snađete na drugi način. Da biste se izborili sa zamorom - spavajte duže. U slučaju da morate na posao rano ujutru, najbolje je da uveče odete na spavanje sat ili dva ranije nego uobičajeno. Ukoliko imate simptome zamora, razmislite o skraćenom radnom vremenu ili privremenom odlasku na bolovanje.

Snežana Milanović, visoki strukovni fizioterapeut

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica