Flašica je jedan od genijalnih izuma za bebe: omogućava vam da hranite bebu kada ne možete da je dojite, da joj dajete vodu... Ali postoji i loša strana novčića: što dalje idete, to više postaje neka vrsta navike koju je teško prekinuti, pomalo kao cucla. Ali kada uknuti flašicu? U kom uzrastu i na koji način?

Razlozi zbog kojih treba ukloniti flašu su brojni i uglavnom se ne odnose toliko na "naviku", već na zdravlje. Pre svega, to je povezano sa težinom i bolestima koje mogu nastati iz toga: produžena upotreba bočice povezana je sa prekomernom težinom i gojaznošću. Ali i za zdravlje zuba: stomatolozi savetuju da se izbegne produžena upotreba uređaja kao što su dude i flašice. I to iz dva razloga, i zbog toga što sisanje može da ošteti nepce, i može da raste nepravilno (bez obzira, nažalost, koje se dude koriste, uprkos marketingu), i zato što deca vrlo često popiju flašu mleka, možda čak i sa keksom; ili čokoladu, pre spavanja, bez pranja zuba posle. Navika koja uzrokuje karijes na mlečnim zubima i ugrožava zdravlje zuba.

U kojoj dobi treba ukinuti flašicu?
Stručnjaci se slažu: dve godine je maksimalno vreme. Posle toga, zbogom flašice za bebe. Da li vam se čini prerano? Da li vaš četvorogodišnjak još uvek pije mleko i ne želi da prestane? Da li je zgodno jer uveče imate malu večeru i barem ovako jede malo više? Ili ste još uvek u žurbi ujutru, a flašica mleka spašava stvar?

Ali stručnjaci se slažu da nikada ne treba da pređe dve godine starosti, još bolje ako se flašica postepeno eliminiše počevši od šest meseci, kada počnu da jedu, zamenjujući je šoljicom sa grlićem, a zatim jednostavno čašama, piše portal pianetamamma.it/.

Kako ukloniti flašicu pre druge godine
Možete reći: čini se lako, ali kako oduzeti flašicu od tako malog deteta? Opet, radi se o odustajanju od neke udobnosti i nametanju promena. Evo nekoliko praktičnih saveta:

Sa šest meseci uvedite šolje za bebe

  • izbegavajte da u mleko stavljate zgušnjivače, žitarice, čokoladu ili bilo šta drugo
  • uklonite večernju flašicu koja negativno utiče na težinu i zube, umesto toga ponudite čašu toplog mleka, a zatim operite zube
  • zamenite flašicu vode flašom za vodu, čak i tokom noći
  • generalno, mala deca su veoma srećna što mogu da imitiraju odrasle, sa entuzijazmom uvode nove stvari kao "predmete za veliku decu"
  • ujutru, ako mu se čini da mu treba predugo da pije mleko, možda to ne želi toliko: može da ima mlečne proizvode u neko drugo vreme ili predložite jogurt

Uopšteno govoreći, što pre uvedete promene to će lakše biti prihvaćene, možda posle nekoliko malo težih dana. Što duže čekate, to više rizikujete da ne samo da će se loše navike teško odbaciti, već će imati i posledice po zdravlje vašeg deteta.

Flašica je veoma koristan alat u prvim mesecima za bebe, posebno ako ne dojite. Kako se hranjenje uvodi i mališan mora da uzima sve manje mleka, to se može eliminisati, zamenjujući ga alternativama kao što su šolje sa sisaljkom ili flašice za vodu. U svakom slučaju, važno je da dostignete drugu godinu nakon što ste završili sa epizodom flašice, a pre svega bez navike, koja je zaista štetna po vaše zdravlje, da popijete 250 ml ili više mleka pre spavanja, možda sa dodatkom kakaa ili keksa, a praksa koja može izazvati gojaznost i rane karijese.

BONUS VIDEO: 

Gde beba najviše voli da spava TikTok/qbonmike

(Yumama/T.A.S.)