Ponašanje novorođenčadi sa isplaženim jezikom je u većini slučajeva normalno i zdravo. Čim se rode, bebe istražuju svet kroz svoja usta, a jezik je glavno oruđe u ovom procesu. Svakako postoji razlika da li ovaj gest izvodi beba od nekoliko dana ili neko od nekoliko meseci. U prvih nekoliko dana, beba ima mnogo nasumičnih pokreta napravljenih instinktom ili refleksom. Kako raste, vaša svest i namernost se povećavaju. Tokom prvih 6 meseci života, jedan od glavnih razloga za plaženje jezika je refleks ekstruzije koji pomaže novorođenčetu da se ne guši prilikom gutanja.

Koji su uzroci isplaženog jezika?
Ako novorođenče isplazi jezik, možda postoje nebrižni fiziološki uzroci ili zdravstveni razlozi. Među najčešćim i nealarmantivnim razlozima su:

 • imitacijom, novorođenče počinje da imitira i kopira izraze lica, od kojih je najjednostavniji isplaženje jezika, gest koji ne
 • zahteva posebne veštine kao što je govor ili pravljenje zvukova
 • prirodni refleks, upravo refleks ekstruzije koji pomaže u sprečavanju gušenja kod novorođenčadi. Ovim gestom beba
 • jezikom odbija svako strano telo uneto u usta i takođe podstiče sisanje majčinog mleka.
 • Istraživanje, u ovom slučaju, pomera ruke, posmatra i stavlja predmete u usta da bi naučilo o njima
 • koncentracija, neke bebe isplažu jezik kada su pažljive na nešto, ovo je instinktivno ponašanje, piše pianetamamma.it.

Uzroci povezani sa zdravljem mogu biti:

 • gastroezofagealni refluks, koji se može javiti zajedno sa regurgitacijom posle jela, osećajem nelagodnosti i bola, često gutanjem, sklonošću naginjanja glave
 • Daunov sindrom, veličina jezika je veća nego kod druge dece, zbog čega je veća verovatnoća da će novorođenče izbaciti jezik iz usta
 • Začepljen nos i grlobolja, morate da dišete na usta, možda će vam biti udobnije položaj sa ispupčenim jezikom
 • Cerebralna paraliza
 • Mikrognatija, stanje u kojem su vilica i brada manje i ne mogu da sadrže jezik
 • Hipotonija, stanje smanjenog mišićnog tonusa koje može zahvatiti različita tkiva kao što je jezik
 • Miofunkcionalni poremećaj ili prisustvo abnormalnih izraslina u usnoj duplji

Kada refleks ekstruzije nestane
Refleks ekstruzije je arhaični neonatalni refleks koji se sastoji od nevoljnog pokreta kao odgovora na stimulans prilagođavanja stvarnosti. Pri rođenju, nervni sistem još nije razvijen i može izazvati nesvesne pokrete. Kako cerebralni korteks sazreva, neonatalni refleksi odumiru da bi napravili mesta za kognitivno napravljene gestove. Refleks ekstruzije jezika se obično završava oko 4-5 meseci, kada novorođenčad počinje da jede čvrstu hranu. Međutim, svako dete je jedinstveno i refleks ekstruzije može opadati različitim brzinama.

Kako novorođenčad treba da drži jezik za jezikom
Normalno, novorođenčad treba da drži jezik u ustima u udobnom, neutralnom položaju. Tokom dojenja ili hranjenja na flašicu, jezik se neprekidno kreće. Ovo je takođe deo prirodnih refleksa novorođenčeta, koji mu omogućavaju da se hrani i hidrira čak i u ranom periodu života kada mozak još nije u potpunosti razvijen. Kao što se vidi gore, postoji mnogo različitih uzroka koji mogu dovesti do toga da beba isplazi jezik, od kojih mnogi zavise od instinktivnog i nebrižnog ponašanja. Ako se plašite da iza ovakvog ponašanja mogu da se kriju neurološki problemi, refluks ili drugi poremećaji, preporučljivo je da novorođenče pregleda pedijatar i eventualno konsultujete specijaliste koje vam je lekar ukazao da uradi konkretnije pretrage.

BONUS VIDEO: 

Zašto je važno da beba boravi na stomaku TikTok/nicu_musings

(Yumama/T.A.S.)