Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA ODVIKNETE DETE OD CUCLE BEZ SUZA: Ne mažite senf, ne plašite bebu - roditelji kažu da jedan stari trik deluje

Kako da odviknete dete od cucle bez suza, previše stresa i frustracije - iskustvo roditelja pokazuje da jedan stari trik super deluje i mnogi su ga isprobali.

 Kako da odviknete dete od cucle bez suza. Izvor: Shutterstock

Bebama je cucla često omiljena "igračka" i deluju tako neodoljivo a njom u ustima. međutim, akda vidimo dete od 3, 4 godine sa cuclom, to nije prirodno.

Mala deca - novorođenčad i starija deca - imaju veoma individualan stav prema cuclama. Neka deca se odmah naviknu na cuclu, drugi je ne uzimaju pljuju je i okreću glavu kada pokušate da je stavite u usta. Neke bebe ne mogu da funkcionišu bez cucle, dok ih neki roditelji koriste samo u slučaju kada dete plače ili ne mogu da ga uspavaju. Odvikavanje dece od cucle može biti prilično izazovno za one roditelje čija deca imaju naviku da stalno drže cuclu u ustima.

Ne postoje standardi, normativi i rokovi koji preciziraju kada tačno dete treba odviknuti od cucle. Naučno je dokazano da cucle ni na koji način ne utiču na zagrižaj bebe, ne usporavaju razvoj njegovog nervnog sistema i ne ometaju varenje.

Kada je tačno došlo vreme da se dete odvikne od cucle, to je lična stvar vaše porodice. Ali postoji doba kada to nije preporučljivo raditi, a to je pre 1. godine. Činjenica je da novorođenčad i deca mlađa od godinu dana imaju jako razvijen refleks sisanja - u stvari, ako im ne date cuclu, oni će sisati svoj prst. U uzrastu do godinu dana cucla je više nego odgovarajuća – deca sa cuclom u ustima brzo se smire, lakše i čvršće zaspe, manje su hirovita itd. I sve je to upravo zato što uz pomoć cucle aktivno prate svoje instinkte.

Kako da odviknete dete od cucle?

Prvi itatov priliko odvikavanja deteta od cuxle jeste to što mnoga deca ne mogu lako da zaspe. Beba će biti nestašna i odbijati da spava sa cuclom. Ovde nema recepta, već beba treba da se zamori,a vama je potrebno puno strpljenja. Da biste potpuno suzbili naviku spavanja sa cuclom, potrebno je 3-5 dana. Ali za to vreme sa detetom treba da provedete najaktivniji dan, a posebno veče, prošetajte pre spavanja, okupajte ga u toploj kupki oko pola sata pre spavanja, nahranite ga i stavite u krevet. Drugim rečima, telo bebe mora da potroši dovoljno energije da bi bilo spremno da zaspi, bez obzira na spoljašnje okolnosti.

Iskustvo mnogih roditelja ističe da je jedan od dobrih načina da odvknete dete od cucle jeste da mu ponudite da je nekome pokloni. "Scenario" najbolje funkcioniše sa mlađim bratom ili sestrom; sa drugom poznatom decom; a ako u krugu prijatelja, poznanika nema mališana, onda se cucla može pokloniti veverici sa mladuncima u parku ili mački sa mačićima, ptićima itd. Kroz maštu možete podstaknuti vaše dete da se oslobodi ove navike.

Na primer: "Ti si već veliki, a ćerka od tetke Nataše je jako mala, nema cuclu, pa stalno plače. Šta misliš da joj pokloniš svoju cuclu?"

Čudno, ali deca obično ne samo da rado pristaju na takvo gestove, već i to rade sa velikim zadovoljstvom... I vrlo je moguće da je ovo najbezbolniji i "najhumaniji" pristup kako da se dete odvikne od cucle, a da kroz to prođete bez prevelikog stresa.

Međutim, veoma važna stvar: ako je vaše dete protiv čina davanja, ni u kom slučaju ne oduzimajte mu cuclu na silu, ne vršite pritisak, ne nazivajte ga pohlepnikom itd. Treba izbegavati sve negativne emocije! Ako je dete kategorički protiv rastanka sa cuclom, to znači da vreme još nije došlo. Samo budite strpljivi.

Evo koje još stvari ne treba da radite kada odvikavate dete od cucle:

1. Ne ljutite se i ne grdite bebu jer još uvek koristi cuclu. Malo je verovatno da će beba svesno razumeti razlog vaše grdnje, ali će se umesto toga veoma uplašiti. Zapamtite da deca kopiraju naše ponašanje i reakcije na mnogo načina: ako vi sami vrištite i iznervirate svaki put kada vidite cuclu, onda će i vaše dete učiniti isto kada vi počnete tako da se ponašate. Ali ako ste ljubazni, nežni, mirni i strpljivi, onda će dete biti manje emocionalno zabrinuto zbog rastanka sa svojom voljenom cuclom.

2. Nemojte mazati cuclu raznim sastojcima neprijatnog ukusa, kao što su senf, mast, nešto ljuto i gorko itd. Pored činjenice da namerno isporučujete neprijatna iskustva i ogorčenost sopstvenoj bebi, kod njega možete razviti uporan strah: na kraju krajeva, u prvoj godini i po života bebe veoma aktivno istražuju svet - stavljaju u njihova usta sve što pronađu. I zamislite samo: jedna od njemu poznatih stvari, koju je bez straha uzimao u usta, odjednom je postala nepodnošljivo gorka – takav stres može kod deteta izazvati izvestan strah od drugih stvari koje su mu poznate od kolevke.

3. Ne plašite dete "horor pričama" o tome da mu se može desiti bilo kakav negativan incident ako nastavi da sisa cuclu. Na primer - "Babaroga će doći noću i odvući će te u mračnu šumu!" Opet, namerno izlažete bebu stresu, ali to definitivno ne vredi raditi ako pokušavate da odvojite dete od cucle, ali istovremeno loše utiče na emocionalno stanje deteta.

4. Ne sramotite dete. Naročito u poređenju sa drugom decom. "Samo pogledajte! Komšija Marko već dugo ide ne koristi cuclu, a ti si još kao mali, zar ne?" Morate biti izvor pozitivne emocije za dete, ono mora da oseti u vama najčvršću osnovu i podršku. Zato pre nego što pokušate da posramite svog mališana zbog "laže", isprobajte trik "hajde da je poklonimo mačićima".

5. Ne menjajte taktiku. Čak i ako vam stvari krenu naopako i vaše dete je i dalje besno zbopg odbacivanja cucle, budite odlučni i uporni (ali nemojte se ljutiti!). Ako ste već uzeli cuclu, ne pokušavajte da je vratite, uprkos mališanovim suzama. Na ovaj način jasno ćete dati do znanja svojoj bebi da vas plačem mogu naterati da uradite bilo šta.

Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica