Gledamo svoje dete i čini nam se da je bledo: da li treba da brinemo? Šta bi mogli biti uzroci i kada o tome razgovarati sa svojim pedijatrom? Pre nego što uđemo u suštinu mogućih uzroka, vredi istaći da deca svetle puti mogu izgledati bleda tokom zime, često uzrokovana smanjenim izlaganjem Suncu ili niskim temperaturama. Ipak, ne treba potceniti naglo bledilo, pa čak ni ono koje se sporo razvija, a koje uglavnom primećuju ljudi koji dete ne viđaju svaki dan.

Bledo dete: uzroci
Manifestacija bledila može biti rezultat bilo kog stanja koje negativno utiče na koncentraciju hemoglobina. Anemija je jedan od glavnih razloga za bledilo, često uzrokovano nedostatkom gvožđa. Gvožđe je neophodno za proizvodnju hemoglobina, molekula odgovornog za transport kiseonika u krvi. Ako dete ne dobija dovoljno gvožđa, može doći do anemije koja se vidljivo manifestuje primetnim bledilom na koži.

U slučajevima hronične anemije, bledilo se pojavljuje postepeno, praćeno nijansom kože koja može da varira između sive i žućkaste. U ovim kontekstima mogu se pojaviti srodni simptomi, uključujući umor, glavobolju, palpitacije i kratak dah, čak i kao odgovor na skromne napore.

Bledilo povezano sa hladnoćom i umorom može biti povezano sa brojnim faktorima, uključujući probleme sa cirkulacijom, nedostatke vitamina ili poremećaje štitne žlezde.

Bledilo može biti uzrokovano raznim stanjima kao što su respiratorna insuficijencija, glavobolja, edem kože, ali i hipoglikemija i sinkopa. U slučaju hipoglikemije, bledilo je povezano sa drugim simptomima kao što su zamagljen vid, znojenje, drhtavica, osećaj gladi i konfuzije.

Ako je bledilo povezano sa nesvesticom, takođe se primećuju znojenje, smanjen tonus mišića, slab puls i arterijska hipotenzija.

Ako bledo dete ima podočnjake, to može biti povezano sa sledećim stanjima:

  • loš kvalitet sna
  • alergije
  • problemi sa bubrezima

Tamni krugovi mogu biti vizuelni pokazatelj stresa ili umora koji, ako nije privremena pojava, ne treba potcenjivati.

  • Bledo dete posle gripa
  • Sistemska slabost uzrokovana infekcijom gripom može trajati čak i nakon povlačenja akutnih simptoma, što dovodi do privremenog bleda kože.

Kada ići kod doktora
Ako vaše dete ima jedan ili više od sledećih simptoma, dobra je ideja da razgovarate sa svojim pedijatrom.

  • Ekstenzivno bledilo: Ako koža, usta, jezik, unutrašnji kapci ili dlanovi vašeg deteta izgledaju bledi, to može biti znak anemije, nedostatka gvožđa ili drugih problema sa krvlju.
  • Opšta slabost ili stalno bledilo: Ako je dete bledo i umorno, deluje loše ili ima temperaturu, piše pianetamamma.it
  • Ako vaše dete ima česte modrice ili je imalo epizode ​​krvarenja iz nosa.
  • Vrtoglavica ili kratak dah.
  • Žutilo na koži ili u očima: Ako koža ili oči vašeg deteta poprime žućkastu nijansu, praćene tamnijim urinom ili svetlijom stolicom, to može biti znak problema sa jetrom ili kamenom u žuči.

Kako razumeti da dete nije dobro?
Lice deteta mora biti svetlo i šareno, obrazi moraju izgledati ružičastije od ostalih delova lica. Ako je beba bleda, sluzokože izgledaju blede i pokazuju izvesnu razdražljivost i umor, to može biti anemija zbog nedostatka gvožđa. Vredi posetiti pedijatra.

BONUS VIDEO: 

BOLNA ISPOVEST MAJKE ČIJE JE DETE NEPOKRETNO ZBOG MORBILA: Mislili smo to su samo prehlade, a onda je prestao da se ODAZIVA kurir televizija

(Yumama/T.A.S.)