Izbijanje prvih zubića kod dece je veoma uzbudljivo za roditelje, ali ono šta treba da imate na umu jeste da je od vitalnog značaja da ih održavate čistim i sačuvate njihov blistav osmeh. Međutim, za brojne roditelje je održavanje oralne higijene prava borba sa decom. Srećom, postoje stvari koje će vam pomoći da im pranje zuba postane zadovoljstvo.

Ključ za uspostavljanje dobre rutine oralnog zdravlja je da počnete odmah. Ako to počnete da radite dok je beba mala, pre nego što pomisli da je to uznemirava, verovatno ćete dobiti manji otpor.

"Obzirom na to da jedno od osam trogodišnjaka već ima neki oblik karijesa, ključno je da počnete da razmišljate o oralnom zdravlju svog deteta dok je još malo", kaže stomatolog.

Počnite da im perete zube čim se pojavi prvi zubi, ali koristite pastu bez fluora ukoliko baš želite da je upotrebljavate. Pranje zuba i četkicom nakvašenom običnom vodom je značajno za decu.

Manje paste za zube je više

Za bebe i mališane do tri godine koristite količinu paste kao što je veličina zrna pirinča.

Na samom početku je najbolje da izaberete ukus mente, da ih na to naviknete. Prelazak sa slatkih ukusa na mentu kasnije može biti izuzetno težak.

Pranje zuba, dete, zubi
Shutterstock Devojčica sa četkicom i pastom za zube

Kako izabrati četkicu za dečije zube?

Nemojte da kupujete proizvode koji se navodno koriste pre četkice, kao što su maramice za zube ili rukavice sa plastičnim zupcima.

"Nema dokaza da je nešto od toga zaista efikasno. Zato se odmah uhvatite u borbu sa četkicom", kaže stomatolog.

Za bebe i malu decu biće potrebna mala glava četkice za zube koja udobno staje u njihova usta i dopire do svakog zubića. Ako ste u nedoumici, izaberite one koje su namenjene za mlađi uzrast jer neka deca imaju prilično mala usta za svoje godine.Od velike važnosti je i da pronađete onu koja će njima da se svidi kako bi pranje zuba bilo zabavno.

Ako birate električnu četkicu za mališane, odlučite se za onu sa oscilirajućom glavom kako biste efikasno uklonili plak sa zuba mališana.

"Ne morate da kupujete električnu četkicu. Jeste da one olakšavaju posao ali je savršeno moguće održati zube malog deteta čistim i ručnom četkicom. Bambusove četkice za zube su dobra opcija, ali svakako imajte na umu da svaku četkicu treba zameniti na tri meseca", kaže stomatolog.

Pranje zuba, dete, zubi
Shutterstock Dete pere zube

Budite uporni i ako dete odbija da pere zube

Čišćenje zuba deci može biti okidač za suze i bes, mnogi to vide kao invaziju na njihov lični prosto, a pranje zuba obično dolazi kada su već umorni i pospani.

"Ako vaše dete odluči da ne voli da mu perete zube, ne odustajte. Držite se toga kao dela njihove svakodnevne rutine. Čak i ako to nije najtemeljnije i najsavršenije pranje, pobrinite se da se malo četkanja uvek obavi", kaže stomatolog.

U idealnom slučaju, trebalo bi da imate za cilj da perete zube svom detetu najmanje dva minuta, dva puta dnevno. Ali nemojte ih tući ako to jednostavno nije moguće toliko da traje, uradite ono što možete i koliko možete.

Ako je vaše dete umorno pre spavanja, operite mu zube bar 20-30 sekundi. To je mnogo bolje nego da potpuno preskočite.

"Ponekad pranje zuba bebi i malom detetu ujutru može biti posebno izazovno. Ali dok postoje dokazi da je najvažnije uveče oprati zube, druga opcija je da pranje zuba drugi put može biti u bilo koje doba dana."

Ostanite opušteni, nemojte to da pretvarate u bitku već pokušajte da napravite zabavu. Ako to uspete, bićete nasmejani i zadovoljni.

Pranje zuba, dete, zubi
Shutterstock Devojčica i mama peru zube

Kako olakšati detetu pranje zuba?

- Odaberite četkicu sa omiljenim likovima iz crtaća, to će vam pomoći da ih osvojite

- Ohrabrite ih da se koncentrišu na jedan po jedan zub umesto da nesumično peru gornje i donje zube

- Uverite se da dete pere zube dva minuta tako što ćete napraviti zabavu sa tajmerom. Počnite tako što ćete reći: 'Spreman? Tri, četiri, sad', a zatim ga bodrite da četka dok se tajmer ne isključi.

- Pokušajte da postavite kartu sa nalepnicama na zid. Za svako pranje dodelite mu nalepnicu, a onda za skupljenih 10 kupite mu neku nagradu.

- Pevajte im pesme dok peru zube, igrajte se, pretvorite pranje zuba u zabavu jer je ta aktivnost njima često dosadna.

Pogledajte pesmicu koja vam može pomoći da dete zavoli da pere zube:

(Yumama)