Šta učiniti ako dete preferira baku i dedu po ocu ili majci? Bake i deke se smatraju veoma važnim u emocionalnom razvoju deteta. Ponekad se, međutim, može desiti da ovaj drugi pokazuje izraženu sklonost prema jednom paru baka i deda u odnosu na drugi. Hajde da vidimo šta da radimo ako dete preferira baku i dedu po ocu ili po majci.

Zašto moj sin više voli jednu baku i dedu u odnosu na druge
Razlozi za ovu pojavu mogu biti višestruki: na primer, moguće je da dete razvije dublju privrženost paru (ili baki) koji najviše posećuje kuću i koji brine o njemu.

To jednostavno može zavisiti od činjenice da je jedan par baka i deda prisutniji od drugog jer, živeći u susednom kraju, lakše mogu da dođu do svog unuka i pomognu detetu u brizi o mališanu. Ili se može desiti da jedan član para nije dobrog zdravlja i da je, na primer, prikovan za krevet. Dete tada može doživeti posete kući svog bolesnog dede ili bake kao manje prijatan trenutak od para bake i deke koji, umesto toga, uživaju u dobrom zdravlju i stoga više vole da se igraju sa njim.

Drugi razlog može zavisiti od vrste odnosa između snaje i svekrve ili između zeta i svekrve: na primer, ako majka dotičnog deteta ne voli da ide da posećuje svoju svekrvu, radije posećujući samo svoju majku, mogla bi čak i nehotice uticati na sklonosti deteta.

Ako su se roditelji razdvojili
Drugi uzrok koji često ugrožava odnose sa bakom i dedom je sudsko razdvajanje roditelja: u ovim slučajevima, u stvari, može se desiti da roditelj staratelj otežava detetu pristup bivšem supružniku, a samim tim i njegovoj porodici. Zapravo, dete više provodi vremena sa roditeljem starateljem, pa samim tim i više sa njegovom porodicom.

Ako dete želi da bude samo sa babom i dedom
U slučajevima kada pristup oba para baka i deka, po majci i po ocu, nije doveden u pitanje, prisustvo jake sklonosti prema jednom od njih može se delimično ispraviti tako što će se detetu ponuditi mogućnost da provede više vremena sa parom sa kojim nema tako blizak odnos. Konkretno, neka deca više vole da provode vreme sama sa bakom i dedom, na primer dok je roditelj na poslu, umesto da posećuju baku i deku u društvu roditelja, kao što se dešava na primer prilikom klasičnog nedeljnog ručka.

To je zato što odrasli dok razgovaraju jedni sa drugima obraćaju manje pažnje na dete nego što bi to učinili da su isključivo sa njim. Dete bi stoga moglo da postane dosadno ili da se oseća isključeno iz razgovora odraslih, čak i da bude ljubomorno na roditelje ili bake i deke, i da izrazi nevoljnost kad god je u pitanju poseta para kod kojih se ovo stanje najčešće javlja. Odnosno, nerad ne bi bio usmeren na babu i dedu, već na situaciju koja se stvara kada se taj par babe i dede poseti.

Međutim, ako primetite jake preferencije, uvek je preporučljivo direktno pitati dete o razlozima koji podržavaju ovakvo ponašanje. Štaviše, nije sigurno da tokom vremena stvari moraju ostati nepromenjene: u različitim fazama odrastanja dete može otkriti da se oseća bolje i više se razume u svojim poteškoćama i svojim izborima od strane dede ili bake sa kojima se osećalo manje blisko kao dete.

BONUS VIDEO: 

Koliko napreduje dojena beba za 15 nedelja TikTok/clairesamay

(Yumama/T.A.S.)