Flašica mleka pred spavanje često je poslednji obrok koji vaša beba ima, i to joj može biti centralni deo rutine ili uteha da lakše zaspi. Zbog toga je teško prekinuti naviku, roditelji odužuju kako ne bi stvarali stres pred spavanje, ali zapravo bebi više nije potrebna.

Najbolje je da flašicu mleka pred spavanje ukinete između 1. i 2. godine. Od godinu dana vaša beba svoje nutritivne sposobnosti može da ispuni i dnevnim obrocima i grickalicama, pa joj mleko pred spavanje nije potrebno. Od prvog rođendana bebi možete polako početi da dajete i kravlje mleko. Bez obzira šta služite, pametno je i da počnete da prelazite sa flašice na šolju. Preporučuje se da dete do 2. godine pije iz šoljice zbog zdravlja zuba.

Zašto treba da odviknem bebu od flašice?

Ako je vaša beba navikla da zaspi dok pije mleko iz flašice, ili odmah nakon što je popila sve, možda će joj biti teško da zaspi bez flašice. Najbolje je da naučite dete kako da se umiri i da zaspi, umesto da se oslanja na flašicu pre spavanja. Što duže budete čekali da izbacite flašicu pred spavanje, ona će postati sve ukorenjenija, i teže ćete ubediti dete da zaspi bez nje.

Drugi razlog je zaštita zuba vaše bebe. Ako zaspi dok pije mleko, može mu se nakupiti u ustima i oko zuba kada ode na spavanje, što može izazvati karijes. Ne zaboravite da uvek perete zube svoje bebe nakon što joj date mleko pred spavanje, i nemojte davati da pije ponovo posle pranja.

Flašica, beba, mleko
Shutterstock Mama hrani bebu

Kako da odviknem bebu od flašice?

Bebe su odlične u samoregulaciji hranjenja, tako da vam i one mogu pokazati jasan znak da im mleko pred spavanje više nije potrebno. To ćete primetiti tako što će beba početi da okreće glavu od flašice ili da redovno ostavlja pola flašice nepopijene. Ali ako beba ne pokazuje znake a već je velika da bi pila mleko pred spavanje, postoji nekoliko načina koji će vam pomoći da zaboravi na nju:

  • Počnite tako što ćete pomeriti flašicu na početak rutine za spavanje kako bi se navikla da zaspi bez nje.
  • Postepeno smanjite količinu mleka u bebinoj flašici. Dajte im 30 ml manje svake večeri otprilike nedelju dana, dok ne ostane samo 30 ml, a zatim je uklonite iz rutine spavanja.
  • Neka svi ostali delovi rutine spavanja vašeg deteta budu isti - kupanje, oblačenje pidžame, čitanje knjige, pevanje pesama, maženje...
  • Ako želite da bočicu zamenite uspavankama, primenite to sa flašicom nekoliko dana pre nego što je ukinete. Na taj način vaša beba neće osetiti veliku razliku jer je već upoznata sa novom rutinom.
  • Ponudite šolju mleka uz večeru ili uz užinu pre spavanja umesto flašice.
  • Objašnjavajte detetu da im više nije potrebna flašica pred spavanje jer su sada veliki.
  • Pohvalite dete svaki put kada počne da pije iz šolje. Može vam pomoći i to što mu dopustite da samo bira šolju iz koje želi da pije.
  • Kada prekinete sa flašicom pred spavanje, budite dosledni. Nikako nemojte ići napred-nazad jer time samo možete napraviti problem.

(Yumama)