Da li se vaše dete često razbolijeva? Još se nije oporavilo od jedne bolesti i oseća drugu infekciju.

Roditelji sležu ramenima: njegov imunitet je slab, treba ga ojačati. I često pogrešno shvataju. Ali ako se dete često prehladi, to ne znači da je njegov imuni sistem je slab.

"Većina bolesti je zaista povezana sa imunitetom" ,kaže pedijatar, imunolog-alergolog Andrej Prodeus za portal noviteroditeli.bg. "Međutim, odgovor na invazivni patogen često grešimo kao bolest. Na kraju krajeva, začepljen nos, visoka temperatura i crveno grlo su zaista izazvani ćelijama imunog sistema. Ali ovi neprijatni simptomi pokazuju da se imuni sistem bori", objašnjava specijalista.

Koliko često se razboli?
Nije važno koliko često dete bude bolesno. Ovo ne utiče i ne "oslabi" odbrambeni sistem tela. Važno je koliko je čovek ozbiljno bolestan, koliko brzo se oporavlja, da li dolazi do komplikacija. Posebnu pažnju treba obratiti na ponavljajuće bakterijske infekcije. Oni su razlog za zabrinutost. Ako tokom godine dete dobije dva ili više puta gnojni tonzilitis, otitis, upalu pluća, onda je zaista u pitanju imunitet i mora se ojačati. Vaš pedijatar će vam dati savet šta da radite.

Ako dete često oboli, roditelji upadaju u razne zamke: ne znajući njegovo pravo zdravstveno stanje, počinju aktivno da mu "jačaju" imunitet. Bolje je kladiti se na uravnoteženu ishranu, adekvatan san, smanjiti stres i osigurati fizičku aktivnost.  Zbog toga, pre preduzimanja bilo kakvih mera, trebalo bi da konsultujete sa pedijatrom koji će vam propisati testove.

Opšta analiza krvi
Sa njim možete saznati da li postoji hronična upala. Važan je ne samo nivo leukocita, već i apsolutni broj svih krvnih zrnaca, posebno neutrofila - zaštitnika od infekcija.

Ispitivanje sekreta iz grla i nosa
Test se propisuje često bolesnoj deci radi utvrđivanja stanja lokalnog, mukoznog imuniteta sluzokože - dela urođenog imuniteta, koji je 99% odgovoran za zaštitu od infekcija.

Nivo imunoglobulina IgM i IgG
Još jedna informativna analiza.

Specijalizovani test krvi
Ovo je molekularni tip istraživanja pomoću PCR. Određeni molekuli DNK se analiziraju u krvi. Po pravilu, ovi podaci su dovoljni da se sazna da li je i kakav tretman potreban. Test je osetljiviji od imunograma (testovi krvi koji imaju za cilj procenu kvantitativnih i kvalitativnih pokazatelja imunog sistema), zbog čega je uključen u program neonatalnog skrininga za traženje urođenog imunodeficijencije. Pored toga, imunogram je složena i skupa studija, nemaju sve laboratorije tehničke mogućnosti da ga izvrše, neće svaki lekar moći da protumači rezultate.

BONUS VIDEO: 

Emotivno do suza: Deca koja će dobiti kuću zahvaljujući njoj poslala poruku zahvalnosti Dragani Mirković  Instagram

(Yumama/T.A.S.)