Užasna vest o ubistvu nedužne devojčice Danke Ilić pogodila je sve u Srbji, a roditelji se pitaju kako da ovako tešku i strašnu vest objasne svojoj deci? Mreže su preplavljene fotografijama i informacijama, o ovome se priča na ulicama, u školama i parkovima - na koji način objasniti svom detetu kada se dogodi tragedija?

Treba razlikovati svoja osećanja u vezi sa vestima od svojih osećanja o tome šta da kažete svojoj deci. Odvojite nekoliko minuta ili sati da pokušate da se prilagodite lošim vestima. Uvek je teže razgovarati o tužnim vestima sa drugima kada je to za vas izuzetno emocionalno pitanje. Budite otvoreni za reakcije vaše dece. Neki mogu da plaču. Drugi se mogu naljutiti. Možda se čini da neki uopšte ne reaguju. Ne čitajte previše o početnoj reakciji deteta. Nekima je potrebno neko vreme da vesti dođu do njih, kako prenosi Grief journey.

Dajte informacije u skladu sa uzrastom vašeg deteta. Mlađoj deci će biti potrebno manje „činjeničnih“ informacija nego starijim tinejdžerima. Nakon što podelite informacije, odgovorite na sva pitanja koja deca mogu imati. Uverite decu. Kada se loše stvari dogode, njihovo glavno pitanje je „kako će ovo uticati na mene?“ Ono što u tom trenutku najviše treba da čuju je da ih volite i da ste tu za njih sada i u budućnosti. Biće sve u redu, i treba ih uveriti u to. Ako niste sigurni koliko dugo možete biti tu za decu (na primer, kada dobijete terminalnu prognozu), uverite se da znaju za druge brižne odrasle osobe od poverenja koje će takođe biti tu za njih. Deca moraju da znaju, pre svega, da će biti dobro. Razgovarajte o tome šta loše vesti znače za njih lično. Budite što jasniji o tome kako će loše vesti promeniti njihov život — ili se neće promeniti. Starija deca će želeti da znaju više detalja o ovome od mlađe dece.

Smernice za saopštavanje deci loših vesti

1. Sačekajte da dobijete kompletnu priču

Pre nego što saopštite vesti svojoj deci, sačekajte da imate što više činjenica. Deca su sklona preuzimanju informacija koje nudite i popunjavanju detalja koji nedostaju sopstvenom maštom. A mašta često slika mnogo mračniju sliku od stvarnosti, koliko god ta stvarnost bila teška. Biti u stanju da ispričate kompletnu priču je najbolji način da predstavite informacije. Naravno, nemate uvek sve što vam je potrebno da znate, a predugo čekanje na deljenje informacija takođe može biti opasno.

2. Činjenice i istina

Kada saopštavate loše vesti, izbegavajte poriv da izmišljate činjenice ili delite stvari za koje se nadate ili mislite da su činjenice. Držite se priče, ali je ispričajte na nežan način. Iznad svega, ne izmišljajte istinu. Tajne ili izmišljotine često mogu biti gore za decu od istine. Ponekad govorimo stvari u pokušaju da „poštedimo dete tuge“ koju većini dece može biti teško da proguta. 

3. Koristite jezik koji odgovara uzrastu

Kada četvorogodišnjaku objašnjavate da je neko umro, sigurno ćete koristiti drugačije fraze i izraze nego što biste to radili sa desetogodišnjakom. Pomaganje detetu da razume i obradi vesti je ključno. Korišćenje termina koje on/ona možda ne razume i možda ne dovodi u pitanje može ih zbuniti. Koristite jednostavne termine i jasna, sažeta objašnjenja za decu svih uzrasta. Pokušajte da izbegnete dodatne izjave koje detetu mogu dati konfliktne poruke ili zbunjujuće detalje.

Iako svako dete razume u skladu sa svojim razvojnim nivoom, koji može da varira u sličnim godinama, evo nekoliko opštih predloga koji odgovaraju uzrastu:

Deca uzrasta od rođenja do 5 godina

Saopštite detetu loše vesti na udobnom mestu. Na primer, neka vam sednu u krilo ili razgovarajte sa njima na njegovom/njenom krevetu. Imati na raspolaganju njihov omiljeni predmet za udobnost (ćebe, plišana životinja ili omiljena igračka) takođe može pomoći. Zapamtite, ova vest će biti shvaćena kao „pretnja“ njihovom postojanju i morate ih uveriti da će biti u redu. Stvaranje toplog, bezbednog okruženja sa fizičkim izrazom držanja, grljenja, ljuljanja i uveravanja u ličnu bezbednost sprečava konfuziju i vraća neki osećaj sigurnosti.

Pokušajte da budete smireni - čak i ako vas vesti uznemiravaju. Ako ste preterano emotivni, vaše dete će možda osećati da treba da se brine o vama umesto da ima sopstvenu reakciju. Okrenite sa reakcijama vašeg deteta. Mnoga mala deca ne razumeju šta su „smrt“ ili „razvod“ ili druge velike teme. Možda slegnu ramenima i onda vas zamole da se igrate. Nisu neosetljivi. Obično nisu dovoljno stari da shvate o čemu se radi o lošim vestima ili kakve bi implikacije mogle imati za njih.

Koliko god se trudili da objasnite, deca od 5 godina ne mogu da shvate da neko može zauvek da nestane. Mama je otišla... ali će se uskoro vratiti kući. Njeno stalno odsustvo znači gubitak sigurnosti za mlađe dete.

Deca uzrasta 6–9 godina

Između 6 i 9 godina, deca počinju da shvataju da je smrt nepovratna, ali pretpostavljaju da se to ne može desiti nikome u njihovoj porodici. Njihov koncept smrti je kao nešto što se može kontrolisati. Ako decu ne učinimo delom onoga što se dešava, ili to držimo „tajnim“, dete pretpostavlja da je na neki način ono odgovorno, što često pogrešna percepcija samo dodaje komplikacije njihovom tugovanju.

Uradite nešto posebno sa svojim detetom. Možete reći da kada se loše stvari dogode, često pomaže da radite nešto u čemu uživate da biste pokušali da se osećate bolje. Na primer, pitajte dete šta bi ono želelo da radi sa vama. Možda će želeti da odu na igralište, da igraju društvene igre ili da idu na sladoled.

Nemojte se iznenaditi ako vaše dete pokuša da okrivi vas ili nekog drugog za loše vesti. Deci u ovom uzrastu je teško da shvate da se ponekad loše stvari mogu desiti i da nije neko „kriv“. Pokušajte da pronađete knjige koje odgovaraju uzrastu na temu loših vesti iz vaše lokalne biblioteke. Deca se često osećaju manje sama kada čitaju knjige o drugoj deci koja prolaze kroz isto iskustvo.

Deca od 10 do 11 godina

U dobi od 10-11 godina, deca shvataju trajnost smrti. Oni su u stanju da shvate neke od životnih misterija i mogu da razmišljaju apstraktno. Oni će poneti jasnija sećanja na iskustvo u budućnost.

Budite strpljivi sa jedinstvenim procesom tugovanja svakog deteta. Vaše dete može izgledati dobro jednog dana, a zatim potpuno poražena tugom, sledećeg.

Držite blizu njih, uverite ih i odgovorite na njihova pitanja. Pošto su neka deca u ovom uzrastu emocionalno nestabilna, možda će biti primamljivo
zadržati loše vesti. Važno je i bolje biti iskren prema deci i ne plašiti se njihovih reakcija.

Ako ste zabrinuti zbog toga koliko malo vaše dete govori sa vama o lošim vestima, razgovarajte sa drugim značajnim odraslim osobama u životu vašeg deteta, kao što su njihov učitelj, trener ili baka. Ponekad će dete bolje razgovarati sa drugom odraslom osobom, a pomaže ako svi znaju iste informacije. Pre svega, posebno kada su deca u pitanju, „mora se malo pričati, a mnogo slušati“.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Koliko je važna podrška roditelja, video koji je raznežio svet TikTok/dailyhumanmotivation