Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dr Svetlana Veljarević o čestim infekcijama kod mališana: Ne postoje 'čarobni' suplementi

Doktor specijalista ORL govori o sve češćim infekcijama kod mališana, ali i o tome kako ćete najbolje ojačati imunitet putem dobrih higijenskih navika, pravilne ishrane, fizičke aktivnosti.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Brojne infekcije od kojih dete može da boluje i po nekoliko puta mesečno ne iscrpljuju samo dete, već i roditelje. Mame i tate zbog toga često postavljaju pitanje lekarima šta bi mogli da urade da spreče da se dete tako često razboleva. Doktor Svetlana Valjarević, specijalista ORL Kliničko-bolničkog centra "Zemun", kaže da ne postoje "čarobni" suplementi, već je odgovor u dobrim higijenskim navikama, ishrani, fizičkoj aktivnosti i upotrebi analgetika umesto antibiotika.

- Za početak vrlo je bitno uklanjanje sekreta iz nosa kada nos curi - kaže dr Valjarević. - U zavisnosti od uzrasta deteta, sekret može da se uklanja aspiracionom pumpicom, a starije dete se uči da samostalno izduva nosić, ili da kaže kada mu je nos zapušen. Što se tiče toalete ušiju, čišćenje štapićima se strogo zabranjuje, jer može da dovede do ozbiljne povrede. Da bi se održavala higijena uha, najčešće je dovoljna samo ona količina mlake vode koja spontano uđe u uvo tokom kupanja i tuširanja, a kod dece koja su sklona pojačanom skupljanju ušne masti, mogu se staviti kapi koje su namenjene za njeno rastapanje. Takođe, često pranje ruku je važna mera prevencije.

Za jak imunitet osim dobre higijene važna je ishrana svežim voćem, povrćem, sa dosta tečnosti i vlakana.

- U poslednje vreme, postoji trend da roditelji izbegavaju, ili čak zabranjuju, davanje mlečnih proizvoda, žitarica, šećera i crvenog mesa deci, što je potpuno pogrešno - kaže Valjarevićeva. - Za pravilan rast i razvoj deteta neophodno je da dete jede raznovrsnu hranu, sa svim grupama namirnica, osim kada je potvrđeno da je dete alergično na neku hranu.

Povezane vesti

Čist vazduh je, takođe, izvor dobrog zdravlja, pa bi dete trebalo po nekoliko sati dnevno da provodi na svežem vazduhu, u igri ili šetnji.

- Ukoliko je neko od roditelja ili članova porodice pušač, svakako ne bi trebalo da pali cigarete u stanu ili kući - kaže naša sagovornica. - Takođe, deca ne bi trebalo da provode vreme u restoranima ili kafićima u kojima se puši.

Naša sagovornica kaže da se preporučuje primena sirupa na bazi paracetamola ili brufena, kada se dete žali na bol, ili ima povišenu temperaturu.

- Čak i ako se roditelji odluče da odmah odu lekaru, primena pomenutih sirupa olakšaće detetu tegobe i biće manje uplašeno i uznemireno, lakše će podneti pregled otorinolaringologa, a objektivni nalaz u nosu, na ušima ili u grlu ni na koji način neće biti promenjen. Momentalno propisivanje antibiotika je često greška, jer njihova neracionalna primena može da dovede do bakterijske rezistencije - objašnjava de Valjarević.

Zaštitna vakcina

Pneumokokna vakcina uvedena je u kalendar obavezne vakcinacije dece od prošle godine.

- Ova vakcina je veoma značajna jer bakterija protiv koje štiti najčešće dovodi do upala srednjeg uva i gornjih respiratornih puteva, ali i do pneumonije, meningitisa, pa čak i sepse - kaže dr Svetlana Valjarević.

- Zato bi svako dete trebalo obavezno da je primi.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica