Koji je razuman raspon koliko često je u redu da se vaše dete razboli, pre nego što počnete da brinete? Ponovljene infekcije i stalni kašalj mogu navesti mnoge roditelje da se zapitaju o slabom imunološkom sistemu.

Za roditelje postoje određeni zvuci koji mogu izazvati gotovo fizičku reakciju - plač u 3 sata ujutro ili jezivu podnevnu tišinu. Ali možda najstrašniji zvuk: šmrckanje. Obična prehlada, infekcije uha i groznica su sigurni načini da se naruši pažljivo organizovana dnevna rutina, a nekima se to može desiti prečesto.

Kada se oseća kao da je vaše dete stalno bolesno, slede pitanja: "Da li moje dete ima slab imuni sistem?"; "Da li je odeća mog deteta dovoljno topla?"; "Da li moje dete treba da izbegava kupanje pre spavanja?" Doktor Nipunie Rajapakse specijalista za pedijatrijske zarazne bolesti u Dečjem centru Majo Klinike.

Koliko često će se većina dece razboli?
"Mnogo se razlikuje među decom. Ali većina beba, mališana i predškolske dece može imati čak 12 prehlada godišnje i još uvek biti normalna. U proseku ćete verovatno videti između sedam i osam infekcija godišnje. Ovaj broj može biti veći za decu koja pohađaju dnevni boravak ili kada počnu da pohađaju školu. Takođe je normalno da deca imaju simptome koji traju do 14 dana. A ponekad kašalj može trajati i do šest nedelja. To znači da deca mogu da budu bolesna veći deo godine i da i dalje imaju prilično normalan imuni sistem."

Ako je to normalno, šta je onda nenormalno? I u kom trenutku biste smatrali da se dete dešava nešto ozbiljnije, kao što je imunodeficijencija?

"Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje pedijatri dobijaju u ordinaciji, a prvi korak u odgovoru na to pitanje je uzimanje veoma detaljne istorije pacijenta. Postoje određene crvene zastavice koje će nas naterati da pomislimo da se možda dešava nešto izvan uobičajenog. Lekari počinju da se pitaju o problemima sa imunološkim sistemom deteta ako dete završi u bolnici svaki put kada je bolesno, ako mu često trebaju intravenski antibiotici da bi ozdravilo, ako razviju infekcije na ređim mestima tela - kao što je jetra ili slezina — ili sa infekcijama neobičnim organizmima. Ako dete ima hroničnu dijareju ili se razboli toliko često da to utiče na njihov rast - to može biti još jedan znak većeg problema. Ako dete dobija samo česte prehlade koje traju jednu do dve nedelje, to je mnogo manje zabrinjavajuće za veliki osnovni problem imunološkog sistema."

Ostale crvene zastave:

  • Osam ili više infekcija uha u toku godine
  • Dve ili više ozbiljnih infekcija sinusa u toku jedne godine
  • Dva ili više meseci na antibioticima sa malim poboljšanjima
  • Dve ili više infekcija pneumonijom u toku godine
  • Ponavljajući duboki apscesi kože ili organa
  • Uporni drozd u ustima ili na drugom mestu nakon 1 godine života
  • Porodična istorija primarne imunodeficijencije

Ako moje dete nema slab imuni sistem, ali da li ipak mogu nešto da uradim da ojačam imunitet?

"Za roditelje koji su zabrinuti zbog učestalosti bolesti svog deteta, najvažnija stvar koju mogu da urade je da razgovaraju sa svojim zdravstvenim radnikom. Oni mogu pomoći da se razlikuje da li dete doživljava nešto unutar normalnog područja ili nešto što zahteva dalju evaluaciju. Drugo, važno je da budete sigurni da vi kao roditelj činite sve što možete da sprečite infekciju, odnosno da je dete primilo potrebne vakcine i terapije."

BONUS VIDEO:

Koliko napreduje dojena beba za 15 nedelja TikTok/clairesamay

(Yumama/T.A.S.)