Svaka mama je zabrinuta kada primeti neobično ponašanje i određena stanja kod bebe. Međutim, neke stvari su sasvim uobičajene i ne bi trebalo da brinete. To se dešava čak i najiskusnijim mamama!

Simptomi koji ukazuju na ozbiljno zdravstveno stanje kod odrasle osobe, kao što je nekontrolisano drhtanje, zapravo mogu biti normalni kod bebe. To je zato što fizička nezrelost bebe i hormoni koji se brzo menjaju čine da njihovo telo reaguje na jedinstven način.

Ovo je lista najčešćih zastrašujućih, ali normalnih simptoma kod beba, u rasponu od trzanja u snu do abnormalnog disanja i još mnogo toga. Evo koji simptomi mamama deluju zastrašujuće, a normalni su:

1. Trzanje bebe tokom spavanja
Ako primetite da se vaša beba trza u snu, razumljivo je da ste zabrinuti - ali budite sigurni, ovaj simptom je često bezopasan i rezultat je bebinog nervnog sistema koji se još uvek razvija. Razmislite o ovoj priči: Novopečeni roditelji su doveli svoju jednonedeljnu bebu svom porodičnom lekaru nakon što su videli kako se nekontrolisano trza u snu. Pokazali su doktoru snimak njenih grčeva, a on ih je poslao direktno u bolnici.

Doktor hitne pomoći je bebu stavio u jedinicu intenzivne nege (ICU), ali kada je posetio pedijatar, dijagnostikovao joj je bezopasni fenomen koji se zove benigni mioklonus spavanja. Nije bilo opasnije od drugog oblika mioklonusa: štucanja!

Ono što je pedijatra učinilo tako sigurnim da je beba dobro je to što su se njeni pokreti slični napadima dešavali samo tokom spavanja i prestali su momentalno kada se probudila, piše Parents.com.

Kada treba da brinete o trzanju u snu?
Ključni pokazatelj pravog napada je abnormalno kretanje očiju zajedno sa pokretima tela. Ako primetite ove simptome — ili ako vaša beba ima problema sa disanjem, postane plava, ljubičasta ili siva, ili napad traje duže od pet minuta — pozovite hitnu pomoć ili odmah idite u hitnu pomoć.

3. Zapušen nos i abnormalno disanje
Uobičajeno je da beba iskusi začepljen nos koji utiče na njihovo disanje, a to je ponekad rezultat hormona.

Majka je dovela svoju dvonedeljnu devojčicu u hitnu jer joj je izgledalo da beba teže diše. Mama je bila prehlađena i u početku se brinula da je to prenela svojoj ćerki, iako beba nije imala druge simptome prehlade. Noću je disanje postalo jako glasno, a mama se ubrzo uplašila da njeno novorođenče ima nešto gore od prehlade.

Ispostavilo se da je ovaj normalan oblik začepljenosti uzrokovan hormonom estrogenom koji stimuliše nazalne prolaze. Estrogen se prenosi na bebu u materici i tokom dojenja. Možda ste se osećali na sličan način "zapušeno" dok ste bili trudni. Ovo stanje uglavnom nestaje u roku od dva meseca, bilo da je vaša beba dojena ili hranjena adaptiranim mlekom. A do 6 meseci, kada se bebini nosni prolazi udvostruče, ova začepljenost je jedva primetna, ako je uopšte postoji.

Kada treba da brinete ako je detetu začepljen nos?
Idite u hitnu pomoć ako vaše dete širi nozdrve dok diše (to znači da je to njihov jedini način da otvore prolaz za vazduh) ili ako mu se grudi ili stomak uvlače. To su znaci respiratornog distresa.

Evo nekoliko drugih znakova respiratornog distresa kod novorođenčadi i male dece koji bi zahtevali hitnu medicinsku pomoć:

  • Ubrzano disanje, što može značiti da vaše dete ne dobija dovoljno kiseonika
  • Zvuci pištanja dok vaše dete izdiše
  • Znojenje, posebno kada koža nije topla na dodir ili je hladna i lepljiva
  • Zviždanje ili piskanje, što može ukazivati na ograničene disajne puteve

4. Kvržica na grudima
Roditelji 6-nedeljnog dečaka došli su u Hitnu pomoć nakon što se jednog jutra probudio sa toplom crvenom kvržicom na grudima, direktno ispod desne bradavice. I ovde je uzrok bio estrogen. Kako nivo viška estrogena opada kod bebe nakon rođenja, hormon koji proizvodi mleko prolaktin se privremeno povećava i može izazvati rast grudi.

U stvari, najmanje 50% zdravih novorođenčadi doživljava ovo, često samo na jednoj strani. Uvećanje obično nestaje u toku prvog meseca, ali može trajati tri meseca ili duže. Ipak, ukoliko primetite neopbične promene na grudima vašeg deteta, odvedite ga kod lekara da dobijete stručno mišljenje.

5. Koža narandžaste boje
Roditelji su doveli svoju 10-mesečnu bebu u hitnu pomoć jer joj je koža postala narandžasta. Imala je žuticu pri rođenju, a roditeljima je rečeno da se vrate ako joj koža ponovo postane žuta. Aliova beba nije imala žuticu jer su joj oči ostale bele, a koža je narandžasta, ne žuta. Ovo je vrlo česta pojava koja se zove "karotenemija", uzrokovana jedenjem puno povrća koje je bogato beta-karotenom.

Bebe više vole slatki ukus hrane bogate karotenom, poput batata, bundeve i šargarepe, a mnoge prve namirnice koje nisu narandžaste boje takođe su bogate beta-karotenom. (Jednostavno ga ne možete videti u povrću kao što su spanać i brokoli, jer ga zeleni pigment hlorofila prekriva.)

Karotenemija, koja ne pogađa odrasle, nastaje zbog načina na koji se proizvodi hrana za bebe. Obimno kuvanje, gnječenje i pasiranje povrća razbijaju biljna vlakna na način na koji naši zubi ne mogu, čineći više karotena dostupnim za apsorpciju u bebinim crevima.

Dakle, kada beba pojede više karotena nego što im je potrebno, višak se oslobađa znojem i mrljama na koži. U stvari, prvo mesto gde ćete videti narandžastu boju je mesto gde bebe imaju najviše znojnih žlezda: nos, dlanovi i tabani.

Kako se ishrana vaše bebe menja, narandžasta boja će izbledeti. Ako nastavite da servirate puno hrane bogate beta-karotenom, njihova koža će ostati narandžasta, ali je bezopasno.

6. Zatvor
Jedna mama je dovela svoju dvomesečnu ćerku u hitnu pomoć jer beba nije imala nuždu pet dana. Zaplakala bi, pocrvenela u licu, a stomak bi joj postao tvrd, ali bi izlazilo samo malo "meke kake".

Može biti prilično uznemirujuće videti kako se vaše novorođenče bori da kaki, ​​ali zapamtite da ono leži, što otežava izbacivanje stolice. "Mlade bebe još ne znaju kako da kontrolišu i koordiniraju svoj analni sfinkter, mišić koji drži stolicu u rektumu", kaže Rebeka Preziozi, pedijatar. "Moraju da guraju i grcaju da bi stolica prošla pored ovog mišića." Kako creva postaju efikasnija i bolja u varenju, posle 6 do 8 nedelja, telu je potrebno više vremena da proizvede više izmeta.

Kada treba da brinete o zatvoru kod beba?
Razgovarajte sa lekarom ako je kakica vaše bebe tvrda ili ako vaše dete ne kaki svakodnevno tokom prvog meseca života. To može signalizirati retki problem sa nervima koji kontrolišu rektum.

Napomena: Ukoliko ste zabrinuti zbog simptoma vaše bebe, neophodno je da se konsultujete sa pedijatrom. Samo lekar kao stručnjak može da odbaci sve sumnje.

BONUS VIDEO: 

Beba prvi put proba sladoled TikTok/funnydudetrending

(Yumama/T.A.S.)