Vreme virusa i bakterija je u toku, pa ukoliko imate dete koje ide u kolektiv, sigurno znate da je zapušen nosić redovno stanje. A ukoliko ste nedavno postali roditelji i kod kuće imate bebu, sigurni smo da nekoliko puta dnevno proveravate njeno disanje, jer to svaki roditelj radi, posebno kada beba spava.

Doktorka opšte prakse, Sara Kajat, je objasnila kako da procenite disanje vašeg deteta i da shvatite da li je vreme da odete kod lekara.

"Sa toliko kašlja i prehlada koje se trenutno dešavaju, može biti veoma teško da znate da je disanje vašeg deteta nešto zbog čega bi trebalo da ga odvedete kod lekara", rekla je dr Sara.

Ona je otkrila četiri koraka koja roditelji treba da preduzmu kada procenjuju disanje deteta:

  • Pogledajte svoje dete i procenite da li je njegov ten bleđi nego inače. Pogledajte da li im se nozdrve šire i da li imaju trzanje dušnika. To će izgledati kao da usisavaju prednji deo vrata kada udahnu. Pazite na interkostalnu recesiju - uvlačenje mišića između rebara pri udahu.
  • Obratite pažnju da li čujete grubi zvuk zvižduka ili zvuk visokog tona (stidor).
  • Treći korak je računanje. Doktorka kaže da biste trebali da proverite tabelu respiratornih brzina koje opisuju koliko udaha u minuti vaše dete treba da ima za svoj uzrast. Na primer, donja granica je 25 udisaja za dete od 0-3 meseca, sa normalnim opsegom između 34-57.
  • Ako ste zabrinuti iz bilo kog razloga, obratite se lekaru vašeg deteta. Vaš instinskt je dovoljan razlog da krenete u bolnicu.

Tabela respiratornih brzina:

Tabela disanja
Printskrin, Instagram/drsarakayat Tabela respiratornih brzina

(Yumama)