Kao nov, neiskusan roditelj, odmah ćete se zabrineti kada vidite čudne drhtave pokrete vašeg novorođenčeta, od podrhtavanje brade do drhtavih šaka i trzanja ruku i nogu. U većini slučajeva, ovi pokreti su sasvim normalni, bezopasni i u većini slučajeva, vaša beba će ih prerasti.

Bebe, međutim, mogu imati napade, tako da je važno razumeti razliku između normalnog tresanja bebe i ozbiljnijeg napada. Otkrivamo vam neke uobičajene uzroke drhtanja ili tremora bebe i kako znati kada treba da budete zabrinuti.

Fine motorne veštine

Različiti delovi tela imaju tendenciju da se trzaju u različitim fazama razvoja. Na primer, tokom neonatalnog perioda (prvih 28 dana života), trzaji glave i ekstremiteta pripremaju bebe da podignu glavu, dok trzanje zglobova i prstiju kod starijih beba može biti deo razvoja finih motoričkih veština.

Nezreli nervni sistem

Kod novorođenčadi, putevi koji prenose signale od mozga do delova tela još nisu u potpunosti razvijeni, što uzrokuje nagle i trzave pokrete. Kako bebin nervni sistem sazreva, ovi pokreti će postati ujednačeniji.

Refleks zaprepašćenja (Moro).

Ako je beba iznenada iznenađena glasnom bukom ili drugim stimulusom iz okoline, možda ćete primetiti nevoljni pokret u kojem beba ispruži ruke, noge i prste i savija leđa na nekoliko sekundi. Ovo se zove Moro refleks , ili refleks zaprepašćenja, i uobičajen je do uzrasta od 3 do 6 meseci.

Kofein u majčinom mleku

Ako dojite i pijete puno kofeinskih pića kao što su kafa ili gazirana pića, to može izazvati trzanje ili podrhtavanje bebe. Iako malo kofeina (do 300 mg, ili oko dve do tri šoljice kafe) nije problem, velike količine mogu preći na vašu bebu i nakupiti se u njenom telu.

Spavanje ili buđenje

Drhtavi i trzavi pokreti se takođe mogu javiti kada beba zaspi ili se budi. Ono što vidite je verovatno benigno stanje poznato kao mioklonus spavanja, takođe poznat kao noćni mioklonus, i obično se javlja u trenutku kada zaspi. Spoljašnji stimulansi kao što su buka, pokret ili svetlost takođe mogu izazvati ove pokrete. Mioklonus u snu se obično rešava u roku od godinu dana i nema inherentnih posledica ili razloga za zabrinutost.

Promena pelena

Ako se podrhtavanje dešava svaki put kada mu promenite pelenu, to bi mogao biti jednostavno način na koji vam beba kaže da ne voli da joj menjate pelenu.

Glad

Pomeranje ruku i nogu svuda neartikulisano, na sve strane, može biti jedan od znakova da je vaša beba gladna. Bebin plač, koji takođe može izazvati da se trese, drhtanje ili ukočenost tela, takođe je kasni znak gladi.

Dodatni razlozi

Postoje i drugi razlozi za drhtanje beba, uključujući hladnoću, kao i nizak nivo šećera u krvi. Drugi znaci niskog šećera u krvi, koji se nazivaju hipoglikemija, mogu uključivati plavu nijansu kože ili usana, letargiju i nedostatak interesovanja tokom hranjenja. Ako sumnjate da vaša beba možda pati od niskog šećera u krvi, obavezno se obratite pedijatru ili zdravstvenom radniku.

Znaci napada kod novorođenčadi

Napadi kod novorođenčadi se razlikuju od napada koji se javljaju kod starije dece i odraslih. Generalno, sledeći znaci mogu ukazivati na to da vaše dete doživljava napad:

  • Pokreti i ponašanja koja nisu tipična za decu istog uzrasta
  • Ponovljene epizode ​​koje su identične i po karakteristikama i po trajanju
  • Epizode ​​koje nisu izazvane promenama u držanju ili aktivnostima
  • Primetne promene u bebinom izrazu lica, disanju i otkucaju srca
  • Pokreti koji su ritmični i mogu se pojaviti samo na jednoj strani tela, ili su simetrični (na primer, obe ruke rade istu stvar u isto vreme)
  • Drhtanje ili trzanje koje se ne može zaustaviti (ako se ruka bebe trza i možete to zaustaviti nežnim držanjem za ruku, onda to verovatno nije napad; sa napadom, očekivali biste da se trzaj nastavi dok ste držali njegovu ruku )

Imajte na umu da kada beba prvi put počne da ima napade, ona inače može biti dobro, ali s vremenom biste očekivali neke druge simptome ili probleme u njihovom razvoju ako je imala česte napade ili grčeve.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Novorođene bebe sičuanskih takina Kineski radio Internacional