Ponekad žene imaju povišene nivoe hormona zvanog prolaktin u krvi, a neplodnost može biti jedna od posledica ovog stanja. Prolaktin proizvodi endokrini deo mozga - hipofiza, a ova supstanca igra veoma važnu ulogu u telu, utiče na mnoge organe, uključujući reproduktivni sistem. Međutim, njegov višak smanjuje plodnost zbog poremećaja procesa sazrevanja jajne ćelije, piše portal vitroclinic.ru.

Uzroci povišenog prolaktina
Glavnu količinu prolaktina sintetišu, kao što smo već rekli, ćelije hipofize.Takođe, ulazi u krvotok iz jajnika, placente i endometrijuma. Normalno, koncentracija hormona može blago porasti u telu. Njegova količina se povećava u odnosu na:

 • postpartalni period
 • dojenje deteta
 • seksualni odnos
 • fizička aktivnost

Ove fluktuacije su privremene. Koncentracija prolaktina se vraća na normalne nivoe ubrzo nakon što se eliminiše faktor koji izaziva njegovo povećanje.

Dijagnoza neplodnosti

Ovaj hormon može da potiskuje ovulaciju, pa žene koje doje decu u većini slučajeva nemaju menstruaciju. Nivo prolaktina se može povećati zbog mnogih drugih faktora, sprečavajući uspešnu trudnoću. Stoga određivanje njegovog nivoa u krvi ima važnu dijagnostičku vrednost u utvrđivanju uzroka neplodnosti.

Normalni nivoi prolaktina u krvi: Najviši nivo je u toku spavanja i neposredno posle buđenja. Normalne vrednosti ovog hormona kreću se između 33 mlIU/L – 580mIU/L

Patološko povećanje nivoa hormona uočava se u sledećim situacijama:

 • Sindrom policističnih jajnika (PCOS)
 • Tumori hipofize
 • Bolesti bubrega
 • Hipotireoza
 • Ciroza jetre

Osim toga, nivo prolaktina zavisi i od emocionalnog stanja žene. Povećava se pod stresom i jakim iskustvima. Stalni utjecaj negativnih emocija može izazvati trajno povećanje njegove koncentracije.

U visokim koncentracijama, prolaktin inhibira proizvodnju folikulostimulirajućeg hormona (FSH), koji je odgovoran za rast i sazrevanje folikula u jajnicima. Uz nedostatak FSH, žene ne ovuliraju - zrela jajna ćelija se ne oslobađa, a oplodnja postaje nemoguća. U ovom slučaju govorimo o endokrinoj neplodnosti.

Zato se svaka pacijentkinja koja se požali na nemogućnost trudnoće prvo testira na određivanje koncentracije raznih hormona u krvi, uključujući i prolaktin.

Simptomi povišenog prolaktina
Povišen prolaktin uzrokuje neplodnost zbog disfunkcije reproduktivnog sistema žene. Dolazi do poremećaja menstrualnog ciklusa. Menstruacija postaje neredovna, krvarenje je oskudno. Seksualna želja se smanjuje.

Simptomi
Povišen nivo prolaktina može izazvati različite simptome, uključujući poremećaje menstrualnog ciklusa, neplodnost, smanjen libido, glavobolje, vidne promene i povećanje telesne mase. Kada je u pitanju kod žena povisen prolaktin simptomi mogu biti posebno izraženi, dok kod muškaraca mogu ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme.

Dijagnoza povišenog prolaktina
Hiperprolaktinemija uzrokuje neplodnost kada dođe do značajnog povećanja nivoa hormona u krvi. Manje fluktuacije retko uzrokuju probleme s plodnošću. Da biste utvrdili uzrok hiperprolaktinemije, potrebno je podvrgnuti nizu testova. Da biste to učinili, trebate kontaktirati ginekologa ili endokrinologa.

Dijagnostički proces se sastoji od proučavanja koncentracije hormona u krvi pacijenta. Na ovaj način se utvrđuje činjenica hiperprolaktinemije. Ako se na pozadini neplodnosti primeti samo povećanje količine prolaktina, a drugi hormoni su normalni, analiza se ponavlja.

Ako postoji značajan porast prolaktina u krvi, provode se dodatne dijagnostičke procedure:

 • CT mozga (ako se sumnja na tumor)
 • Ultrazvuk karličnih organa
 • Test krvi na hormone štitne žlezde
 • Test krvi na polne hormone
 • Krvna slika

Na osnovu rezultata istraživanja određuju se terapijske taktike. Usmeren je na uklanjanje uzroka hiperprolaktinemije i smanjenje nivoa ovog hormona u krvi.

Lečenje povišenog prolaktina
Pravilno lečenje u većini slučajeva pomaže vraćanju plodnosti, ako, osim hiperprolaktinemije, ne postoje drugi razlozi za reproduktivnu disfunkciju. U većini slučajeva, lekari prepisuju određene lekove. Nakon normalizacije nivoa prolaktina, obično dolazi do ovulacije i postaje moguće začeti dete prirodnim putem.

Ako su tumori prisutni u hipofizi, potrebna je neurohirurška intervencija. Radioterapija se koristi ređe. Pitanje vraćanja plodnosti odlučuje se pojedinačno u svakom slučaju. Da biste to učinili, treba da posetite lekara i podvrgnuti se potpunom pregledu sa ciljem otkrivanja uzroka povećanog nivoa prolaktina u krvi.

Žene kojima je dijagnostikovana povećana koncentracija prolaktina u krvi treba da zapamte da je ovo stanje izlečivo, pa je trudnoćasasvim moguća.

BONUS VIDEO:

VEĆ NEKOLIKO GODINA SE BORI ZA POTOMSTVO: Goca Tržan progovorila o vantelesnoj oplodnji tokom pandemije (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

(Yumama/T.A.S.)