Epidemija velikog kašlja (pertussis) već par meseci traje u Srbiji, deca sa težom kliničkom slikom su hospitalizovana dok je, nažalost, zabeležen i smrtni ishod kod beba. Roditelji su uplašeni i zabrinuti, a mnogi nisu sigurni kakva je zapravo bolest veliki kašalj, kako se leči, koji su simptomi, na koji način mogu da pomognu detetu.

Pedijatar dr Slobodan Maričić za Yumamu dao je važne informacije o velikom kašlju koje mogu biti od velike koristi roditeljima.

"Najčešći simtomi koji prate veliki kašlj i na koje bi trebalo obratiti pažnju su: jaki napadi kašlja, crvenilo lica, otok očnih kapaka, promene na koži zbog naprezanja (žile, crvenilo, svrab), strah, cijanoza (plava boja kože), bledilo, hladan znoj, malaksalost i umor, te nedostatak apetita." - objasnio je dr Slobodan Maričić.

Da li je moguće i kako novorođenčad zaštiti od velikog kašlja? Doktor objašnjava koje rešenje lekari preporučuju trudnicama:

"Novorodjenčad i odojčad do drugog meseca života najugroženiji su iz razloga što se imuni sistem deteta još razvija, a bebe mlađe od dva meseca štite samo antitela koja su dobila od majke. U cilju bolje zaštite novorođenčadi i mlađe odojčadi nacionalna savetodavna tela razvijenih zemalja preporučuju revakcinaciju protiv tetanusa, difterije, acelularnog pertusisa (aP) (Tdap) za sve trudnice u drugom ili trećem trimestru trudnoće. Preporučeno vreme za Tdap vakcinaciju majke je između 27 nedelja i 36 nedelja gestacije, kako bi se postigao maksimalan titar majčinih antitela, a samim tim i pasivni transfer istih na plod, preporuka Udruženje za preventivnu pedijatriju Srbije."

Kakva je klinička slika kod beba, a kakva kod dece starijeg uzrasta?

"Klinička slika kod novorođenčadi, odojčadi i male dece je veoma slična. Nakon inkubacije koja traje 7-14 dana bolest prolazi kroz tri stadijuma:

  1. Kataralni stadijum-karakteriše se suvim neproduktivnim upornim kašljem koji nije praćen temperaturom. Traje prosečno sedam dana, a zatim kašalj postaje sve intenzivniji, češći noću.
  2. Stadijum zacenjivanja - uz nepreoduktivan suv kašalj javlja se paroksizmalni, kašalj, u napadima praćen zacenjivanjem. Kašalj je češći noću, a može biti isprovociran hranjenjem, hladnim vazduhom, uzbuđenjem. Napad traje 1-2 minuta i sastoji se od 3-8 ponavljanja. Započinje dubokim udahom iza koga sledi isprekidan izdah. Sledeće udisaji su otežani zbog refleksnog spazma larinksa  i glotisa pa se čuje piskav huk čime podseća na kukurikanje ili njakanje magarca (iz tih razloga se u narodu zove "magareći kašalj"). Na kraju napada bolesnik iskašlje malo staklaste lepljive sluzi, a često usledi i povraćanje. Ovi napadi umaraju dete, ono se obično pridržava za sto, krevet pri kašljanju, lice mu je podbulo, crveno, oči zakrvavljene, suzne, usta otvorena, jezik isplažen. Nakon napada nastupa refrakterna faza kada se nikakvim dražima ne može izazvati kašalj. Ovaj stadijum traje 2-3 nedelje.
  3. Stadijum rekonvalescencije-broj zacenjivanja se smanjuje i skaraćuje, nema povraćanja. Bolesnik se bolje hrani i spava, oporavlja se . Do potpunog izlečenja dolazi kroz 2-3 nedelje ili mesec dana.
Dr Slobodan Maričić.
Privatna arhiva Dr Slobodan Maričić

Mnogi roditelji su u dilemi da li je dete zaštićeno ako je već preležalo veliki kašalj, a doktor Slobodan Maričić odgovara: "Nakon preležanog velikog kašlja ne stiče se doživotni imunitet. Može da se oboli nekoliko puta u toku života."

Mame i tate često nisu sigurne da li se dete prehladilo, ima grip ili je ipak obolelo od velikog kašlja. Doktor objašnjava da je na početku bolesti veliki kašalj veoma sličan bilo kojoj respiratornoj virusnoj infekciji, a evo kako možete da uočite razliku:

"Tek nakon 7 do 14 dana zbog iscrpljujućeg suvog kašlja naročito tokom noći, možemo posumnjati da se eventualno radi o velikom kašlju."

Kako se deca testiraju na veliki kašalj, kako se dobija dijagnoza?

"Kod sumnje na veliki kašalj, laboratorijska potvrda dijagnoze sprovodi se uz pomoć dve metode: Nalazom nukleinske kiseline Bordatella pertussis u kliničkom uzorku (PCR), ili detekcijom antitela na toskin bakrije Bordatella pertussis (serološka dijagnostika utrvrdjivanjem nivoa IgG antitela). Vrsta uzorka za laboratorijsku dijagnostiku zavisi od dužine kašlja, pa tako ukoliko kašalj traje do 14 dana radi se PCR (bris grla), ako traje od 14 do 28 dana osim brisa radi se i serologija (uzorak krvi), a ako traje duže od 28 dana radi se analiza iz krvi."

Deca sa težom kliničkom slikom su hospitalizovana, pa smo pitali doktora u kojim slučajevima je potrebno bolničko lečenje?

"Deca mlađa od dva meseca, lošeg opšteg stanja, koja ne mogu adekvatno uzimati obroke, sa sniženom saturacijom kiseonika kao i starija deca koja imaju napade koji traju kratko, minut do dva, ali tu ostaju bez vazduha, poplave, bleda su i iscrpljena. Mogu razviti neku od komplikacija poput upalepluća, hernije, pojave prolapsa rektuma. Takvi pacijenti zahtevaju bolničko praćenje."

Da li veliki kašalj može da ostavi posledice?

"Brojne su komplikacije koje mogu nastati u toku velikog kašlja, počevši od upale pluća(infekcije pluća), encefalopatije(bolest mozga), konvulzija(nekontrolisano drhtanje), prolapsa rektuma (ispadanje debelog creva), pneumotoraksa (vazduha u plućima), subduralog hematoma (trauma glave), sinkope (iznenadni gubitak svesti), prelom rebara. Sve ove komplikacije mogu ostaviti i neke trajne posledice. "

Kako se leči veliki kašalj, odnosno koja se terapija prepisuje oboleloj deci: "Veliki kašalj se leči propisivanjem odgovarajućih antibiotika u trajanju od 7 do 10 dana obzirom je u pitanju bakterijska infekcija, zatim antitusika i spazmolitika. Lekovi koji se ponekad koriste za teže forme bolesti jesu kortikosteroidi. Retko može postojati potreba za oksigenoterapijom (upotrebom kiseonika)" - objasnio je doktor Slobodan Maričić za Yumamu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO:

Kako zvuči veliki kašalj kod dece 2 TikTok/helpathand_education

(Yumama)