Roditelji najčešće strahuju da se obična prehlada kod dece ne završim upalom pluća (pneumonijom). Zbog toga i lekari savetuju da se i kod najmanje sekrecije nosa, vodi računa da ne dođe do slivanja u bronhije ili pluća. Problem je što rani simptomi pneumonije često liče na prehladu ili grip, zbog čega se u velikom broju slučajeva ona kasno uoči.

Za upalu pluća je karakteristično otežano, plitko i ubrzano disanje, kao i povišena temperatura. Pored starijih ljudi, mališani mlađi od dve godine su najugroženiji, ukoliko se razbole.

Simptomi koji ukazuju na to da je u pitanju upala pluća kod dece su:

  • otežano disanje
  • kašalj
  • loš apetit
  • povišena temperatura i groznica
  • nervoza i razdražljivost
  • dehidracija
  • bol u grudima
  • povraćanje izazvano kašljanjem

Deca se vrlo lako mogu zaraziti jedna od drugih, jer se bakterije i virusi prenose kašaljanjem i kijanjem, odnosno kapljično. Takođe, mogu se preneti i dodirom, ali i preko predmeta.

Upala pluća – lečenje

Ukoliko je upalu pluću izazvala bakterijska infekcija, ona će se lečiti antibioticima. Ipak, nije od presudnog značaja da li je zapaljenje pluća primarno virusno ili bakterijsko jer i kada se radi o virusnim pneumonijama i one se leče antibioticima! Ovo je jedini slučaj kako navode pedijatri u kome se odstupa od pravila da se virusi ne leče antibiotikom. Antibiotici su obavezni jer iako je prvo virus napao pluća, uvek se na oštećenim plućima razvije i bakterijska infekcija. Dakle, posle virusa u plućima obavezno dolazi i bakterija, pa je i antibiotska terapija zapaljenja pluća obavezna!

Pravilo je da se zapaljenje pluća leči najmanje 10 do 14 dana. Naravno, dužina antibiotskog tretmana zavisi od težine bolest i brzine oporavka deteta, a on se može proceniti samo redovnim kontrolisanjem. Takođe je jako bitno da bez obzira na poboljšanje dete strogo miruje, da bi se sprečilo pogoršanje.

bolest-kašalj-deteđ.jpg
Shutterstock Dete kašlje

Upala pluća – postavljanje dijagnoze

Da bi lekar postavio dijagnozu neophodan je detaljan pregled, laboratorijske analize, kao i snimak grudnog koša (rendgen dijagnostika).Prilikom samog pregleda lekar će obratiti pažnju na znake upale pluća – pojačan disajni šum, penušav šum i zvuk nalik pucketanju koji su karakteristični. Laboratorijskim analizima će lekar proveriti da je povišen broj leukocita, kao i sedimentaciju, ali i CRP, pokazatelje da li u organizmu postoji zapaljenje, odnosno infekcija.

rengen pluća-deca.jpg
Shutterstock Rengen pluća

Da li je uvek potrebno uraditi rendgenski snimak pluća?

Najčešće nije obavezno "slikati" dete, kada se za vreme opšteg pregleda jasno čuje karakterističan nalaz na plućima - situacija je onda jasna i dijagnoza je nesporna.

Ipak, kada dete zaista izgleda kao da ima pneumoniju, a ona se ne čuje slušalicama treba uraditi i snimak pluća i videti da li postoji zapaljenje, to je siguran način uspostavljanje dijagnoze iliprovere da nije došlo do komlikacija.

(Yumama)