Zaključno sa utorkom, 31. januarom, male boginje su potvrđene kod 24 osobe i svi su i dalje iz Smedereva. Međutim lekari zpozoravaju da je pitanje trenutka kada će epidemija da se proširi na ostatak Srbije. Iako je prema rečima lekara do epidemije pre svega došlo zbog jako male stope vakcinisane dece i dalje apeluju na roditelje da ne preskaču MMR vakcinu koja ne samo da štiti od malih boginja već i od bolesti kao što su rubeole i zauške.

Teška klinička slika sa komplikacijama ukoliko se ne primi vakacina se javlja kod nedovoljno uhranjene dece, posebno one koja imaju nedostatak vitamina A u ishrani, kod onih osoba kod kojih je imuni sistem oslabljen zbog neke druge bolesti, češća je kod dece mlađe od pet godina i osoba starijih od 20 godina.

Pad imuniteta posle bolesti može da traje nekoliko nedelja i razlog je povećane osetljivosti na druge infekcije, a posebno na infekcije koje uzrokuje streptococcus pneumoniae.

Dete, bolnica, infuzija
Shutterstock Devojčica u bolnici prima infuziju

Komplikacije se javljaju u oko 30 odsto prijavljenih slučajeva, a čine ih infekcije srednjeg uha (7-9%), prolivi sa dehidratacijom (6%), zapaljenje pluća (1-6%), slepilo i postinfektivni encefalitis - zapaljenje mozga (1 na 1000 slučajeva), kao i subakutni sklerozirajući panencefalitis (SSPE) u 1 na 100.000 slučajeva. Kao posledica navedenih komplikacija malih boginja mogući su i smrtni ishodi.

MMR vakcina je jedini način zaštite od malih boginja. Ako je neko primio dve vakcine zaštićen je nekih 98 odsto, dok u slučaju jedne doze, zaštićenost je od 90 do 95 odsto. Sa jednom dozom osoba može da oboli, ali će imati blažu kliničku sliku.

Primarna vakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele sprovodi se kod dece od navršenih 12 meseci jednom dozom kombinovane vakcine – MMR vakcina. Revakcinacija (druga doza vakcine) se sprovodi primenom MMR vakcine pre upisa u prvi razred osnovne škole, a izuzetno u toku prvog razreda.

(Yumama)