U Srbiju su stigle male boginje, prvi slučajevi su potvrđeni kod troje dece i jedne odrasle osobe iz Smedereva, što je potvridila direktorka Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ Verica Jovnović.

Ona je upozorila na simptome i apelovala na roditelje da vakcinišu decu do godinu dana kako bi se izbegla epidemija.

Klinička slika se najčešće manifestuje visokom temperaturom, curenjem nosa i crvenilom očiju a nakon par dana i pojave ospi. Četiri dan pre nego što se pojave ospe osoba je visoko infektivna kao i četiri dana posle pojava osopa je takođe infektivna i može je preneti na druge. Zato apelujemo na sve roditelje čija su deca napunila godinu dana da se jave na vakcinalni punkt i da vakcinišu svoju decu“, rekla je Verica Jovanović.

Tim povodom državni sekretar Miroslav Đerlek gostujući na TV Prva oglasio se sa novim informacija, navodeći da se za 24 sata broj obolelih duplirao.

male boginje.jpg
Shutterstock Male boginje.

"Imamo novu informaciju da je šestoro dece i jedna odrasla osoba potvrđeno obolela od malih boginja, ali mislim da to nije konačan broj. Imamo još uzoraka na Torlaku koji se ispituju", izjavio je Đerlek.

Državni sekretar je istakao da se nada da nam se neće ponoviti ono što nam se desilo pre pet godina zbog lične neodgovornosti roditelja kada smo imali petnaest smrtnih slučajeva.

"Siguran sam da ovo neće biti konačan broj, ovo je ozbiljna opomena. To su dečica od sedam meseci do godinu i po dana i sva su nevakcinisana. Prvu dozu je primilo 75 procenata, drugu 86. Više je primilo vakcinu nego prethodnih godina. Ova vakcina obuhvata i zauške i rubeolu", upozorio je Đerlek.

On se takođe osvrnuo na situaciju i u Novom Pazaru gde je kod devetoro dece potvrđena tuberkuloza.

"Deca zaražena tuberkulozom u Novom Pazaru su dobrog stanja, škole su dezinfikovane i vrši se testiranje svih učenika i nastavnika.U ovom gradu se poslednjih godina javlja do pedesetak ljudi obolelih od TBC, tako da smo veoma ozbiljni. Najvažnije je da se deca dobro osećaju", tekao je Đerlek za Prvu.

(Yumama)