Dobro je poznato da roditelji neretko koriste razne sirupe i prirodne preparate kako bi deci koja idu u vrtiće ojačali imunitet. Međutim, u pojedinim vrtićima u Finskoj odlučili su da sprovedu eksperiment koji im je pokazao da je samo jedna promena dovoljna da se deci imunitet značajno poboljša, i to već za 28 dana.

Vaspitači su odlučili da dvorište ovih vrtića pretvore u pravu malu šumu. Posadili su biljke poput vresa i borovnica i postavile i posebne gajbice u kojima su deca uzgajala različite biljke. Zbog kontakta sa prirodnom, ovoj deci su razni mikrobi počeli da bujaju na koži i u digestivnom traktu, što je u kratkom roku unapredilo njihov imuni sistem.

U poređenju sa decom iz drugih vrtića koja su vreme provodili na standardnim dvorištima, punim betonskih staza, šljunka i pločica, istraživači su dokazali da su deca iz pošumljenih vrtića u vrlo kratkom roku imali znatno bolji imuni sistem. Pokazali su povećanu proizvodnju T ćelija i drugih važnih komponenti za imunitet, a promene u organizmu osetili su već za 28 dana.

"Primetili su i da je crevna flora dece koja su se na ovaj način bavila baštovanstvom slična crevnoj flori dece koja svakog dana odlaze u šumu", kaže Marja Roslund sa univerziteta u Helsinkiju koja i stoji iza ove studije objavljene 2020. godine.

Bosa deca trče.jpg
Shutterstock Deca trče na travi

Koje promene ja mogu da napravim za svoje dete?

Ako želite da jačate imunitet vaše dece, izlažite ih što više prirodi. Iako nauka još uvek nema odgovor zašto je to tako, ideja je da izloženost dece raznovrsnijim mikrobima jača imuni sistem na duge staze.

Mnogi lekari i naučnici smatraju da život u gradovima nosi dobar deo odgovornosti za sve veći broj autoimunih bolesti.

Zbog toga, iskoristite svaku priliku i podržite dete da se igra sa zemljom, u travi, među drvećem i uopšte u šumi, svim prirodnim uslovima. Na taj način će uvećati broj bakterija roda gammaproteobacteria, a upravo ove bakterije po svoj prilici jačaju imuni sistem.

"Bilo bi najbolje da se deca igraju u barama, da svi kopaju po organskom zemljištu. Mogli bismo da poboljšamo imuni sistem dece tako što ćemo ih voditi u prirodu pet puta nedeljno", kaže ekolog Aki Sinkonen.

U prilog ovome, postoje i dokazi da deca iz ruralnih sredina uglavnom manje pate od astme i alergije.

Alergija, deca, prehlada
Shutterstock Dete kija zbog alergije

(Yumama)