Održavanja imuniteta kod dece je od suštinskog značaja, posebno kada krene u školu ili vrtić. Ishrana je veoma važna, a trebalo bi da birate hranu koja sadrži vitamine A, B, C, gvožđe, cink, antioksidante i folnu kiselinu jer oni značajnu jačaju imunitet. Međutim, kada dete veći deo dana provede u vrtiću i školi, nemate baš mnogo mogućnosti da kontrolišete njegovu ishranu. U tim situacijama uskaču kućni prirodni lekovi koji su odlični u održavanju imunog sistema zdravim.

Izdvajamo 4 prirodna leka koja se jednostavno prave, a pravi su busteri za dečiji imunitet:

Med i limunov sok

Limunov sok je bogat vitaminom C i pomaže u borbi protiv brojnih infekcija. Med ima inflamatorno dejstvo, i takođe pomaže u borbi protiv infekcija. Sve što treba da uradite je da pomešate po 1 supenu kašiku meda i limunovog soka, a zatim mešavinu stavite u mikrotalasnu pećnicu dok se ne zagreje ili na ringlu ali srednje temperature, i dajte detetu da popije.

Zlatno mleko

Zlatno mleko se sprema sa kurkumom koji je pravi antioksidant i pomaže u borbi protiv oštećenja ćelija i smanjuje rizik od infekcije. Napravite ga tako što ćete u mleko staviti malo kurkume, ali ddajte i malo rendanog đumbira, meda i prstohvat cimeta. Šolja ovog mleka nekoliko puta dnevno može pomoći u jačanju imunog sistema deteta.

Mleko, kurkuma, zlatno mleko
Shutterstock Zlatno mleko za imunitet

Čorba od belog luka

Beli luk ima antimikrobno, antifugalno i antibakterijsko dejstvo, što ga čini snažnim i efikasnim u jačanju imuniteta. Obično koristimo samo nekoliko čena belog luka dok pripremamo jelo, ali supa od njega daje maksimalan efekat u jačanju imuniteta.

Za jednostavnu supu od belog luka potrebno vam je 5-6 čena belog luka, maslinovo ulje, bujon od piletine ili povrća, bilo koja vrsta mleka, majčina dušica i origano, so i biber po ukusu. Napravite jednostavnu supu od ovih sastojaka i to će biti odličan način da dete iskoristi sve pogodnosti belog luka za jačanje imuniteta.

Čaj od đumbira sa limunom

Ovo piće ne sadrži kofein, ali sadrži dobro poznate sastojke koji se bore protiv infekcije - limun, med i đumbir. Svi oni mogu da ojačaju imuni sistem i da pomognu u borvi protiv infekcija. Da biste napravili ovaj umirujući napitak, sve što vam je potrebno jeste sok od svežeg limuna, med, sveže narendani đumbir i voda. Skuvajte đubir u vodi, procedite i dodajte limunov sok i med.

(Yumama)