Normalno je da se trudite da vam dete uvek bude čisto i zdravo, ali vaša prevelika briga može više da mu šteti. Previše čisti, gotovo sterilni uslovi nisu dobri za zdravlje vaših mališana. Naučnik Džek Gilbert počeo je proučavati "opasnost" bakterija nakon što je posmatrao sina kako se igra napolju i koliko često je bio bolestan od kada je prestao da mu briše ruke svaki put kada se uprlja. Evo do kog zaključka je došao.

 On je zaključio da deca nemaju slab imunitet zbog prljavštine i igranja napolju, već zato što su današnje generacije mladih previše vezana za tehnologiju i više vremena provode u kući nego napolju."Kada bi deca svaki dan više bili u parkovima, i kada biste ih pustili da se igraju u pesku, da maze kuce i budu u većem kontaktu sa drugom decom, iznenadili biste se ali takva deca su mnogo zdravija i otpornija na bolesti", ukazao je Džek.

On je naglasio da roditelji ne treba non stop da trče za decom sa vlažnim maramicam i antibakterijskim sredstvom, već da bi trebalo više da se usmere na njihovu zdravu isharnu i čest boravak napolju. Uostalom i vama će biti lakše da ne jurite stalno za detetom, već da ga jednostavno pustite da uživa u parku i istražuje jer će tako vremenom postati sve više otporan na razne bakterije. Pored toga što to jako pozitivno utiče na njegovo fizičko zdravlje, ima velike prednosti i na mentalni razvoj deteta.

(Yumama)