Mama devojčice koja je sa samo 22 meseca dobila dijagnozu dijabetesa tip 1, odlučila je da svoju priču podeli sa svetom kako bi možda pomogla i drugim roditeljima. Ona je otkrila da je njena ćerka prošlog proleća pila dosta vode, te da je smatrala da je to zbog toplog vremena. Nije ni sumnjala da može biti nešto drugo u pitanju.

"Iskapila bi dve šoljice vode. Pelene su joj stalno bile mokre. Promenili bismo joj pelenu, a za 30 minuta bi bila prepuna. Imala je 22 meseca pa je bilo neobično da toliko mokri", ispričala je mama Ešli.

Devojčica je bila razdražljiva i često bi išla u ostavu kako bi uzela neku grickalicu. Roditelji nisu bili sigurni da li je u pitanju neka nova razvojna faza ili problem. Smatrali su da raste i da su sve promene zbog toga, a prve simptome bolesti su zanemarili.

"Od drugih možete da čujete da su dvogodišnjaci teški. Mislili smo da je i ona u toj fazi", prisetila se majka, koja je na kraju ipak odlučila da konsultuje lekara.

"Medicinska sestra me je odmah upitala da li se moja ćerka svakog jutra budi natopljene pelene. Nakon mog potvrdnog odgovora, rekla je da je odmah dovedem. Testirali su joj urin i odmah je uočena povišena glukoza u krvi, te joj je dijagnostikovan dijabetes tipa 1. Na to nikada nisam mogla ni da pomislim, bila sam potpuno zbunjena", dodala je majka.

Mama i ćerka su poslate u bolnicu na dalje pretrage. Otkriveno je da curica pati od dijabetičke ketoacidoze, koja se javlja kada osoba nema dovoljno insulina za pretvaranje šećera u energiju. Umesto toga, jetra koristi masti kao gorivo, uzrokujući nakupljanje ketona, koji u prevelikoj količini mogu da budu i opasni.

"Iako je za dete sa dijabetesom tipa 1 potrebno malo više planiranja, život nam se nije dramatično promenio. Nadam se da će nakon naše priče drugi potražiti pomoć ako uoče da sa njihovim detetom nešto nije u redu. Najgore što može da se dogodi jeste da vam lekar kaže da je zdravo", poručila je mama devojčice koja je obolela od dijabetesa.

(Yumama)