Kada dete u vrtiću dobije virus korona, sva deca iz njegove grupe treba da du u kućnu izolaciju. Zbog toga, roditelji ne mogu da se snađu, moraju da otvaraju bolovanje kako bi bili sa detetom, čak i kada je ono potpuno zdravo.

O tome je govorila doktorka Slavica Maris, epidemiolog iz Gradskog zavoda za javno zdravlje za TV Prva.

Ona je objasnila šta se dešava kada se potvrdi da neko dete ima virus korona. "To dete naravno ide u izolaciju, na lečenje, a grupa gde je išlo, pohađalo sa decom sa kojima je bilo u kontaktu, za tu decu se nalaže mera kućnog karantina."

Doktorka Maris je potom ispričala i kakva je procedura i kakva prava dobijaju roditelji dece koja moraju u kućnu izolaciju. "Deca, s obzirom da su mlađa od 14 godina, ne mogu da dobiju rešenje o ovoj meri kućnog karantina, već rešenje dobija jedan od njihovih roditelja, koji otvara bolovanje", ispričala je ona i dodala da dete treba da bude izolovano 14 dana, i to od dana kada je imalo poslednji kontakt sa zaraženim detetom.

O istoj temi govorio je i gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, koji je istakao da je situacija u vrtićima veoma stabilna i da do sada nije bilo zatvaranja nijednog vrtića. "Situacija u vrtićima je stabilna, kontrolisana, nijedan slučaj nije izmakao kontroli", naglasio je on.

"Bilo je grupa koje su išle u izloaciju. Promenio se i pravilnik da danas kada su deca u izolaciji roditelji ne plaćaju vrtić za te dane, a što se tiče broja zaražene dece evidentan je pad", objasnio je o stanju u vrtićima i naglasio da se sve mere poštuju u vrtićima.

Većina roditelja postavlja pitanje zbog čega zdrava deca moraju da odu u izolaciju, jer to znatno utiče na porodicu. Roditelji moraju da dobiju bolovanje kako bi se brinuli o detetu kod kuće.

"Poslodavac ne može da kaže da neće da dopusti da roditelj ide u izolaciju i bude sa svojim detetom kod kuce. Sanitarni inspektor daje to rešenje. Sa tim rešenjem dobijate pravo da dobijete bolovanje", objašnjava Slavko Gak.

Doktorka Maris govorila je i o odluci da se grupe dece ne spajaju. Naglašava da to nije obavezujuće. Ipak, sve mere se sprovode i potrebno je da se obrati pažnja na broj dece u grupi. "Veoma je važno koliko je dece u tim grupama, da ta prostorija bude veća, da bude provetravana što češće i da se sprovode sve mere koje su inace na snazi", rekla je doktorka za TV Prva.

izvor: yumama