Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvene mreže povezane sa razvojem mentalnih oboljenja kod dece

Zvanični podaci Kancelarije za nacionalnu statistiku pokazali su da su deca koja provode više od tri sata dnevno na društvenim mrežama u duplo većem riziku da obole od mentalnih oboljenja, nego deca koja ih koriste umereno.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U izveštaju Kancelarije za nacionalnu statistiku prikazan je veći nivo emocionalnih problema, hiperaktivnosti i lošeg ponašanja kod mladih ljudi koji provode mnogo vremena na veb stranicama kao što su Fejsbuk, Tviter i Pinterest. 

Utvrđeno je da je tokom 2012. i 2013. godine 56 odsto dece provelo do 3 sata na društvenim mrežama, dok je oko 8 odsto dece provelo više od tri sata u toku tipičnog školskog dana. 

Povezane vesti

Od 2012. do 2013. godine 1 u 10 devojčica (11 odsto), provela je više od tri sata na društvenim mrežama u poređenju sa samo 5 odsto dečaka. 

U izveštaju je uočena jasna povezanost između vremena provedenog na društvenim mrežama i ponašanja dece koje ukazuje na probleme mentalnog zdravlja. 

Povezane vesti

Kod one deca koja su provela više od tri sata na društvenim mrežama u toku školskog dana zabeležene su znatne poteškoće u napredovajnu za razliku od onih koji nisu koristili ili su provodili manje vremena na društvenim mrežama. 

"Od dece koja su provela više od tri sata na društvenim mrežama u toku normalnog školskog dana, kod 27 odsto njih zabeležen je visok ili vrlo visok stepen poteškoća", stoji u izveštaju. 

U izveštaju se ističe da su društveni mediji sveprisutna obeležja savremenog života, i da mogu da pruže znatan doprinos povezivanju s drugim ljudima i na taj način poboljšaju mentalno zdravlje dece. 

Povezane vesti

Ipak, dodaje se i da društvene mreže mogu da budu izvori poređenja u društvu, virtualnog zlostavljanja i izolacije, što često stvara suprotan efekat. 

Ostala istraživanja pokazala su vezu između vremena provedenog ispred ekrana (uključujući gledanje televizije, DVD-a i videa) i viših nivoa emocionalnog stresa, anksioznosti i depresije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica