Razvijanje mašte je važan deo razvoja deteta, a mi vam donosimo sedam načina na koje možete da pomognete svom mališanu da je razvije. I svi su zabavni!

1. Čitajte mu

Poznato je da čitanje stimuliše razvoj mozga. Čitajte detetu i pre nego što ono samo nauči da čita – naravno, tada mu nećete čitati duge priče, već je dovoljno da mu pokazujete slike u knjigama. Kako dete raste, možete da počnete najpre od nekih kraćih priča, nakon kojih možete da ispričate mališanu koja osećanja je kod vas izazvala ta priča.

Kada dete nauči da čita samo, možete prosto da budete uz njega kako biste ga podržali i motivisali. To može da kod mališana razvije želju za čitanjem i pomogne mu da stekne naviku da svakodnevno čita.

2. Izmišljajte priče

Dajte mašti na volju i izmislite priču! Možete da započnete onom uobičajenom rečenicom iz bajki "bio jednom jedan...", a zatim pustite dete da ono smisli ko. Zatim vi opet smislite deo priče, pa povremeno dajte mališanu priliku da svojom maštom "dopuni" priču. U ovom procesu ćete oboje uživati, ali gledajte da to ne radite uveče, pred spavanje jer rizikujete da mališan nakon toga bude previđe ushićen da bi zaspao, piše moms.com.

3. Zajedno prepričajte dan

Razgovarajte sa detetom o tome kako mu je prošao dan, slušajte ga pažljivo i postavljajte potpitanja – drugim rečima, pokažite interesovanje. Pitajte ga kako se osećalo u određenim situacijama o kojima govori, kako je reagovao i šta je mogao da uradi. Dajte mu savet, ali ne navaljujte previše.

4. Igrajte razne igre

Kada dete nauči pravila neke igre koju igrate, promenite ih, kako bi mališan izašao iz zone komfora. Jedna od kreativnih igara koje možete da igrate je "pod je lava", a onda možete promeniti pravilo u "sve belo je lava", pa "sve što dodirnem je lava"...

5. Podstaknite kreativnost

Neki ljudi prosto imaju talenta za crtanje, sviranje, pravljenje nečega, drugi nemaju, ali što pre date detetu priliku da slobodno stvara, to je veća šansa da se razvije talenat. Dakle, dajte mu papir i bojice bez ikakvih instrukcija i pustite da se kreativni proces slobodno odvija. Ako primetite da dete uživa u stvaranju nečega, pobrinite se da uvek ima pri ruci bojice, papir, plastelin, flomastere...

6. Pričajte priče

Deca uglavnom vole da slušaju kada im roditelji nešto pričaju. Iako, posebno dok su mali, ne mogu dugo da se koncentrišu na jednu stvar, za to kratko vreme dok vas slušaju, daće vam svu pažnju. Pričajte mu, recimo, neke svoje priče iz detinjstva, nešto o porodičnoj istoriji ili šta god, nije važno, ali neka vam te kratke priče budu navika.

7. Provodite vreme napolju

Čak i šetnja kroz park može da bude avantura! Možete mu, recimo, pokazati i pričati o mravima koji žure svojim poslom, pokazujte mu pčelice, ptice, sve sa čime se usput susretnete.

Na ovaj način ćete probuditi radoznalost kod deteta, želju za otkrivanjem novih stvari i avanturama, ali ćete ga i naučiti da posmatra i primećuje sve oko sebe, a sve to doprinosi razvoju mašte

BONUS VIDEO:

ŠTA SVE OTKRIVAJU DEČJI CRTEŽI: Roditelji, obratite pažnju na ove detalje (KURIR TV) Kurir TV

(Yumama/N. Z.)