Postoji odlični razlozi zašto se mnogi od nas još uvek osećaju nostalgično pri pomisli na igru izgradnje tvrđave od ćebadi i jastuka.

Ova sjajna aktivnost je korisna iz više razloga.

Promoviše rešavanje problema: Istraživanja su pokazala da igra može pomoći deci da razviju veštine rešavanja problema koje će im pomoći kasnije u životu. Tvrđave sa ćebadima ne ispadaju uvek onako kako deca žele!Gradnja uči decu da pronađu nove i bolje načine da postignu željeni rezultat.

Pomaže u fizičkoj kondiciji: Deca moraju da se fizički baš potrude da sve namestila kako treba, da se provlače, propinju, podižu ćebad, jastuke. Ovo je vrlo dobra fizička aktivnost koja će ih izmoriti i pomoći da bolje spavaju.

Razvija kreativnost: Izgradnja tvrđava od kućnih stvari, uobičajenih predmata, kao što su ćebad, jastuci, dušeci i jorgani zahteva od dece da koriste svoju maštu. Predmeti koje odrasli vide kao dosadne mogu postati bilo šta u dečijoj mašti.

Pomaže deci da se opuste: Svima je potrebno sigurno mesto. Kada dete gradi tvrđavu, koristi predmete koje smatraju utešnim - poput svojih omiljenih mekih ćebadi i jastuka - da bi stvorili skrovište koje je potpuno njihovo. Ovaj udoban prostor je savršen za decu da se opuste i prizemlje.

Kako napraviti tvrđavu od ćebadi

Ne postoje pravila za pravljenje savršene tvrđave! Ipak, evo nekoliko saveta kako da igranje sa svojom decom učinite još zabavnijim:

Postavite prava pitanja: Ako se vaša deca bore da održe tvrđavu, pitajte ih – umesto da sugerišete – šta bi se moglo učiniti da se to poboljša.

Igrajte se zajedno, ali neka oni vode: Neka vaša deca preuzmu vođstvo u izgradnji svojih tvrđava. Pogledajte gde ih vodi mašta.

Dodajte dašak svetlosti: Prenamenite praznične lampice da unesete dašak prijatne svetlosti u unutrašnjost tvrđave!

Budite opušteni: Ako deca nisu bezbedna, budite kreativni. Ko kaže da ne mogu da naprave svoju tvrđavu od kutija umesto da koriste kuhinjske stolice?

Predložite izgradnju utvrđenja da bi se smirili: Bilo da se vi ili vaša deca osećate preplavljenim svime što se dešava u vašim životima, predložite aktivnost izgradnje šatora. Možete untra pričati bajke, izmišljati ih, čitati knjige, jesti, šta god vam prija.

Borite se da ih uspavate? Izgradnja tvrđave može vam pomoći da se osećate prijatno i bezbedno, da napravite kutak u kome će dete poželeti da dremne.

(Yumama)

BONUS VIDEO