Obično zato što roditelji koriste tajm aut tehniku disciplinovanja, kao kaznu, odlazak u ćošak, misle da rade sve ispravno a dete ih opet ne sluša. Oni tada ne vide razliku u ponašanju, pa ne veruju da to funkcioniše. Ali, prema Američkoj akademiji za pedijatriju (AAP), tajm-aut je i dalje jedan od najpreporučljivijih oblika discipline. Tajm-auti ne radi uvek. Mala decaa u predškolskim ustanovama ga ne shvataju ozbiljno. Neće mirno da sede, neće da ćute i nastavljaju da se loše ponašaju tokom kazne i to je čest problem. 

Zašto je deci teško da sede mirno

Mala deca imaju svoj način da tupo bulje u svoje roditelje koji ih grde, zbog čega se oni gotovo osećaju kao da nisu u pravu. Imati trogodišnjaka koji prevrće očima na vas, pomalo je smešno samo zato što je tako neočekivano. Ovo slatko malo dete, zašto ne sluša i ne ide u ćošak kako mu se kaže, već se buni, neće da sedi mirno?

Prema PBS-u , predškolci imaju vrlo malo kontrole impulsa. Deo mozga odgovoran za vršenje kontrole nad emocionalnim, impulsivnim delom nije ni približno razvijen kod dece mlađe od tri godine. Dodajte to na period pažnje od 3-6 minuta i imaćete dete koje ne može da sedi mirno jer iskreno, ne razume u potpunosti šta treba da radi. Biti dosledan je ključ. Roditelji treba da naprave listu razloga zbog kojih se ide u ćošak. Ovo će pomoći da se zna kako se reaguje, ako dete uradi istu lošu stvar sa nekim drugim ponovo. Ako jednog dana mališan  ide u ćošak s razlogom, a sledećeg ne, zaista neće ništa razumeti. Doslednost je ključna.

Da li terati dete da mirno sedi?

Neki roditelji poštuju pravilo- koliko godina dete ima, toliko minuta dobija u tajm-autu. Znači, ako dete ima tri godine, ono sedi tri minuta u tajm-autu. Deca tog uzrasta mogu, ali ne moraju biti u stanju da mirno sede toliko dugo. Realno, tri minuta je dugo da se samo sedi i ne radi ništa za nekoga ko se stalno kreće, istražuje i uči nove stvari. Čim se vaše dete smirilo, tajm-aut je ispunio svoju svrhu. Ako to traje samo 90 sekundi, onda je gotovo za 90 sekundi.

I deca ovo shvataju, nakon nekoliko puta doslednog primenjivanja. Evo i zašto:

  • Rečeno im je zašto su u tajm-autu.
  • Šta se očekuje u tajm-autu.
  • Kako izlaze iz tajm-auta.

Vežbanje strpljenja je dobra ideja tokom ovog perioda. Deca u ovom uzrastu ne pokušavaju namerno da se suprotstave svojim roditeljima. Oni jednostavno nemaju razvoj mozga koji većina smatra da će imati. Ponekad roditelji otkriju da njihovo dete stalno ustaje iz kazne ili s vremena na vreme, da priđe do njih ili uradi nešto drugo. U zavisnosti od uzrasta deteta i ukupnog razvoja, ovo dete verovatno nije dovoljno zrelo da razume šta se dešava. Stručnjaci preporučuju pravilo od pet sekundi. Ako dete može mirno da sedi najmanje pet sekundi u tajm-autu, to je dobar početak. Tajm-auti nisu predviđeni da traju dugo. Tri do četiri minuta bi trebalo da budu najviše. Ako dete uopšte ne može da to uradi, recite to svom lekaru.

Pohvalite sledeću dobru stvar

Uvek pohvalite sledeću dobru stvar koju dete uradi posle tajm-auta. Imajujte na umu da, iako se ćošak ne koristite samo za kažnjavanje deteta, ono se može tako osećati. Većina odraslih ne zna razliku između discipline i kazne. Zbog toga je važno da dete tačno zna zašto dobija tajm-aut. Pohvala ih podseća da mogu da rade i dobre stvari i da donose dobre odluke.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Majka irskih trojki TikTok/taelynmacdonald